Societat

Idees per a Sant Antoni

projecte

Alumnes de quart de l'escola Elisava detecten quines necessitats de disseny té aquest barri de l'Eixample

Els estudiants han buscat solucions senzilles i les han proposat a les entitats veïnals i de comerciants

Diuen que Barcelona és la ciutat del disseny. Una afirmació que traspua certa crítica si s'entén que un excés de disseny ha acabat allunyant els barcelonins de la seva ciutat. La Barcelona del disseny pren sentit quan aquest es posa al servei de les persones, dels barris. I això és el que han fet els alumnes de quart de graduat superior de disseny industrial de l'escola Elisava: treballar pel barri de Sant Antoni.

La tasca d'aquests estudiants ha consistit a detectar quines mancances en disseny podia tenir aquest peculiar barri de l'Eixample i la seva festa major. Les propostes presentades no són descabellades, al contrari, cada una d'elles té alguna utilitat per al barri. Un grup d'alumnes, per exemple, ha pensat a fer uns panots amb la creu de la planta del mercat, perquè aquests puguin cobrir el terra quan la remodelació encari la recta final. El mercat ha estat l'eix central del treball d'un altre grup d'estudiants que s'ha proposat, entre altres actuacions, fer un llibre en què apareguin tots els botiguers. Un dels tutors d'aquest projecte, Diego Slemenson, comentava que alguns paradistes explicaven als alumnes que es jubilarien als envelats provisionals del mercat i que estaria bé tenir un record de tots els anys que han treballat.

Altres propostes, promourien l'activitat econòmica del barri. És el cas dels alumnes que han treballat un motlle perquè els pastissers de Sant Antoni puguin fer xocolatines o galetes amb el triangle que simbolitza el barri. Tenint la festa major com a eix central, n'hi ha que han pensat en fer xapes de cava de col·leccionista o uns altres que han ideat un trofeu, perquè sigui sempre el mateix el que s'entrega al final de les competicions.

Els veïns, còmplices

Les entitats veïnals s'acostumen a queixar que fa falta gent, sobretot gent jove, il·lusionada i amb ganes de treballar. Durant uns mesos, els alumnes de l'escola Elisava han estat, per l'associació de veïns de Sant Antoni, aquesta mà d'obra addicional que sovint fa tanta falta. Els alumnes han treballat colze a colze amb l'entitat veïnal, una tasca que el vicepresident de l'associació, Toni Sánchez qualificava de “genial”. “Hem de ser conscients de les coses que es poden fer per millorar el barri. Amb la feina que tenim a l'entitat no tenim temps per pensar en segons què”, afegia.

Ara els projectes ja estan entregats i les notes posades –cap estudiant no ha baixat del notable–, però la feina d'aquests alumnes continua. L'associació de veïns i l'Ajuntament ja treballen perquè alguna de les propostes presentades es faci realitat.

Un panot exclusiu Imatge de Sant Antoni

Una rajola única feta per un mercat que també és únic

Aprofitant la remodelació del mercat de Sant Antoni un grup d'alumnes ha pensat a fer un panot que reprodueixi la planta en creu del mateix mercat. Aquesta rajola es podria posar a l'interior o a l'exterior del mercat. Malgrat que l'homologació d'un nou panot és complicada, l'Ajuntament no descarta que es pugui fer.

Targeta de fidelització Comerç del barri

Campanya per incentivar el comerç en el mercat

Amb l'objectiu de recordar als clients les avantatges que té comprar als comerços del mercat de Sant Antoni, un grup d'alumnes ha ideat uns cartells publicitaris en què la targeta de fidelització surt envoltada de productes frescos. Alguns paradistes dels mercat ja han demanat als alumnes que han ideat aquests cartells si els poden utilitzar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.