Societat

Setge policial al metro

La Guàrdia Urbana i els Mossos es combinaran les hores de patrullatge a les andanes

Reforç a les estacions més grans per identificar tots els sospitosos

Més agents de paisà per seguir els carteristes

Tots els asos sobre la taula per intentar guanyar una partida que Barcelona ja fa massa temps que perd per golejada. L'alcalde, Xavier Trias, i el conseller d'Interior, Felip Puig, van pactar ahir en la junta de seguretat una de les operacions de cirurgia més importants que s'hagin fet mai al metro contra els carteristes. Conscients que el reforç típic de cada estiu ja no és suficient per reduir el nombre de furts –en el primer semestre de l'any ha crescut un 3% (13.486) respecte al mateix període del 2010–, Trias i Puig van presentar ahir un dispositiu conjunt molt ambiciós que, en línies generals, reforçarà la presència policial a les andanes i combois, i implicarà, a més, la presència habitual de la Guàrdia Urbana en el transport urbà.

L'operació, batejada com a Xarxa, es farà visible a partir d'avui, amb la incorporació de les patrulles de la Guàrdia Urbana al subsòl. Uniformats, els agents “incorporaran” les estacions i els trajectes de metro amb els índexs més alts de delictes com a part del patrullatge diari. L'objectiu prioritari serà la prevenció de furts, però també actuaran davant de “qualsevol infracció” a les andanes, va avisar l'alcalde, Xavier Trias. A més, la Guàrdia Urbana estarà en permanent contacte i coordinació amb els Mossos d'Esquadra –la intenció és que els dos cossos es combinin les hores de patrullatge–, que, per la seva banda, reforçaran la presència uniformada a la línia de metro de tota l'àrea metropolitana. “Tot i que les xifres de delictes s'han contingut (un 3,4% menys) ha crescut la percepció d'inseguretat al transport urbà, especialment al metro”, va dir el conseller, Felip Puig, que va mostrar-se molt satisfet per l'augment de la cooperació policial i “institucional” entre l'Ajuntament i Interior.

El gros de l'operació, que s'allargarà almenys fins a l'octubre –aquell mes es farà una junta de seguretat en què es valoraran els resultats–, es concentra en els sis grans intercanviadors de Barcelona: Plaça de Catalunya, Plaça d'Espanya, Diagonal, Sagrera, Passeig de Gràcia i Sants. Concretament, en aquesta mitja dotzena d'estacions es durà a terme el que s'anomena patrullatge de “saturació”; en resum, pressió policial a l'enèsima potència. Cada dia desenes d'agents derivats de forma temporal d'altres unitats (antiavalots o de trànsit) identificaran en vestíbuls, escales i passadissos totes les persones sospitoses de pertànyer a grups de carteristes.

De forma paral·lela, es muntaran dispositius diaris d'agents de paisà a les estacions on es detecti més presència de lladres. En aquesta feina ajudarà, i molt, l'augment de patrullatge dirigit. A partir de les imatges de les càmeres, les xifres diàries de delictes, i les denúncies recollides per la policia i els vigilants privats dels operadors de transport, es muntaran dispositius puntuals als punts més problemàtics. L'objectiu serà la prevenció dels furts i la detenció dels autors. També comportarà un augment substancial de les investigacions contra aquestes bandes.

El dispositiu, en què cada dia participaran els mossos del suburbà i 86 agents d'altres unitats, també arriba fins a la línia de l'aeroport, que manté unes estadístiques baixes de furts tot i l'important augment experimentat al juny (28). En aquest sentit, a l'estació del Prat hi ha hagut darrerament un lleuger augment d'aquest tipus de delictes. Els Mossos, però, també han augmentat la detenció de carteristes, gairebé tots de nacionalitat romanesa i multireincidents. A dins de l'aeroport del Prat també s'han reduït substancialment els furts entre el 2007 i el 2010.

LA FRASE

Hem de ser capaços de combatre la sensació d'inseguretat que hi ha actualment a Barcelona
Xavier Trias
alcalde de BARCELONA

LA XIFRA

485
detencions
es van fer durant el primer semestre del 2011 al metro, on ja s'han fet 16.277 identificacions.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.