Societat

Ciència

Els alumnes avantatjats del Petit Príncep

Estudiants catalans de secundària troben un asteroide durant una estada científica al Pallars i rep el nom de 2011 NR

L'astre té un diàmetre d'un quilòmetre i la seva trajectòria no és perillosa per a la Terra

El Petit Príncep, el personatge atemporal creat per l'escriptor francès Antoine de Saint-Exupéry, visitava fins a set asteroides al llarg del seu viatge, l'últim d'ells la Terra, l'astre de les persones grans. Des del 4 de juliol passat, però, es pot gaudir-ne d'un de nou, l'asteroide 2011 NR, gràcies que un grup de 10 estudiants catalans de secundària el van descobrir mentre participaven al Programa Joves i Ciència de l'Obra Social de Catalunya Caixa, celebrat a les Planes de Son, al Pallars Sobirà.

Els joves, que al setembre iniciaran el batxillerat, formaven part d'un grup liderat per científics de l'Institut de Ciències de l'Espai (CSIC-IEEC), el Departament d'Astronomia i Meteorologia de la UB, el Centre d'Observació de l'Univers, i el Departament de Matemàtiques de la UAB. L'autoritat que recopila els descobriments de petits planetes i cometes, el Minor Planet Center del Departament d'Astrofísica de la Universitat de Harvard, va confirmar que el descobriment de l'asteroide (que té un diàmetre aproximat d'un km i no representa cap perill per a la Terra) corresponia a l'equip d'investigadors i alumnes catalans.

A la dedicatòria que Saint-Exupéry va escriure a l'inici de la seva obra magna deia que “totes les persones grans van ser petites al principi, malgrat que la majoria no se'n recorden”. El que és segur, però, és que aquests 10 estudiants no oblidaran mai que un dia, quan començaven a deixar de ser nens experts per tornar-se adults principiants, van regalar-li al Petit Príncep, el noi que viatjava per l'univers, un nou asteroide per visitar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.