Societat

baix camp

L'hospital de Reus incorpora robots per fer de missatgers

Es tracta d'unes plataformes que efectuen l'entrega i la recollida de material de la cuina, del magatzem general, de la bugaderia i del servei de farmàcia

Dos metres per segon. Aquesta és la velocitat a la qual es desplacen pels passadissos de l'hospital universitari Sant Joan de Reus set vehicles robotitzats que tenen encomanada l'entrega i la recollida de material de quatre àrees logístiques: del magatzem general, de la cuina, de la bugaderia i del servei de farmàcia. Aquest sistema, que és pioner a l'Estat, supleix una tasca tradicional, com és el transport manual dels productes mèdics amb carros: un treball que originava més del 30% de les baixes laborals. Segons va detallar ahir Joan Gené, el director de desenvolupament del projecte del nou equipament –que es va posar en marxa el desembre del 2010–, “un sistema central informatitzat és el que s'encarrega de controlar via Wi-Fi els passos de cadascuna de les plataformes, les quals es mouen amb una precisió mil·limètrica”. Pel que fa a les seves marques de rendiment, entre els set aparells recorren 130 quilòmetres diaris i, també al llarg de la seva jornada laboral, fan 350 viatges, que es convertiran en gairebé 600 quan l'hospital estigui a ple rendiment.

A les set del matí és quan comença tot el rodatge dels robots, que estan actius fins a les nou del vespre. Fernando Herrero, el director d'Oppent España –l'empresa que ha instal·lat el servei–, va afegir ahir que cadascuna de les màquines té una vida útil de quinze anys. També en relació al temps, disposen d'una autonomia de dues a tres hores. Quan detecten que se'ls està acabant la bateria tornen a una estació central a la planta -2 per recarregar-se completament, en menys de 20 minuts. Quan transporten el material fins i tot pugen en ascensor i, quan són al destí, emeten un senyal auditiu per informar els professionals de l'arribada de la comanda.

LA XIFRA

500
quilos
és el pes màxim que poden carregar les plataformes que, entre d'altres, transporten safates de menjar.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.