Societat

Alt Penedès

Els Verds marxen a l'Índia per plantar cara als ‘govindes'

Els Castellers de Vilafranca competiran el 22 d'agost per la copa Bombai davant les colles locals en el Dahi Handi

Els Castellers de Vilafranca, la colla més internacional amb actuacions a tot Europa i a Xile, faran les maletes a mitjan mes per desplaçar-se a Bombai, a l'Índia, i participar en el primer concurs intercontinental de castells. La colla participarà el pròxim 22 d'agost en l'acte central del Jammanstani, una celebració religiosa que commemora el naixement de Krixna, en què destaca el Dahi Handi: un concurs per trencar un pot de terrissa amb mató o mantega i altres aliments, preferentment bananes, anomenat handi, que es deixa penjat a gran altura i que representa una escena de Krixna de petit.

La participació dels de Vilafranca en aquest concurs de castells a Bombai s'ha convertit en un dels principals reclams de la festa. El diari indi Midday destacava dimarts passat la visita dels vilafranquins, que actuaran a Thane, i deia que la colla vilafranquina serà “la principal atracció” de la competició que se celebra anualment a Bombai. Els Verds, “el grup que té el rècord mundial per formar la piràmide humana més alta”, tal com diu el diari, participarà en un dels concursos del Dahi Handi competint per la copa Bombai.

La intenció dels castellers, que desplaçaran 200 dels seus membres, és fer el 3 de 9 amb folre, “el castell més alt que s'hagi fet a l'estranger”, segons explica Miquel Ferret, el president de la colla. Tot i que ho sembli, els castellers no ho tindran fàcil. En els darrers cinc anys la tradició dels govindes, el castell indi que s'aixeca per trencar la terrissa, s'ha convertit en un esport competitiu que promocionen diversos empresaris i mecenes i en el qual hi ha premis milionaris, en rupies. Ja hi ha prop de 500 colles. “Al 2006, els govindes van visitar Vilafranca del Penedès per veure com fèiem castells. Llavors no superaven els set pisos. Ara ja arriben als nou i els falta poc per arribar als deu, que encara no han descarregat”, explica Ferret. Els govindes indis fan construccions més piramidals i menys compactes que els castells i basen principalment l'èxit de la construcció en l'equilibri.

Els vilafranquins fa un any que preparen la trobada. L'any passat, una dotzena de castellers ja van ser a la festa i van fer un pilar de 5 d'exhibició. Posteriorment, un dels empresaris que promou l'esport es va desplaçar a Vilafranca per tancar l'acord. Ara els Castellers de Vilafranca tornaran a l'Índia per competir però diuen que han rebutjat els premis, en rupies, que els puguin donar. A ells ja els paguen l'estada.

LA FRASE

El 2006, quan ens van visitar, no superaven els castells de 7. Ara ja arriben als 9 pisos
Miquel Ferret
President dels castellers de Vilafranca

LA XIFRA

500
és el nombre actual
de colles que hi ha a Bombai. La població en aquesta àrea arriba als 20 milions de persones.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.