Societat

salut

L'obesitat es dispara i afecta el 10% de la població mundial

Els experts ja parlen d'una “pandèmia d'àmbit mundial” i consideren que cal afrontar-ho per frenar el risc de malalties cardiovasculars

L'estadística diu que el sobrepès és ja una condició normal dels nord-americans

Les conseqüències de la malnutrició en la població mundial es manifesten a principis del segle XXI en forma d'alarmant desequilibri; mentre que per un costat algunes zones de l'est de l'Àfrica viuen una de les pitjors onades de fam que es recorden per falta d'aliment, per un altre, l'epidèmia de l'obesitat per la sobrealimentació continua creixent en l'àmbit planetari. Així, avui dia el 10% de la població mundial ja pateix un sobrepès tan acusat que pot ser catalogada d'obesa, un percentatge que dobla el que es registrava en els anys vuitanta.

Quan parlen d'obesitat, els experts ja ho fan per referir-se a una “pandèmia mundial” i ho atribueixen al fet que cada cop hi ha més països que han adoptat el mode de vida occidental. Les dades publicades recentment a la revista The Lancet indiquen que el 2008 hi havia 500 milions de persones amb la consideració clínica d'obeses, amb un índex de massa corporal superior a 30. Entre aquestes, les dones són majoria, amb 297 milions d'obeses, davant dels 205 milions d'homes.

La taxa d'obesitat més alta es va registrar a les nacions de les illes del Pacífic, amb uns nivells d'entre 34 i 45, un 70% per sobre de la registrada en alguns països del sud-est asiàtic i Àfrica. Entre els països rics, destaca el cas dels EUA, amb un índex de massa corporal mitjà de 28, fet que equival a dir que el més normal és tenir sobrepès en aquest país.

El doctor Mike Knapton, de la British Heart Foundation, considera “sorprenent” aquest increment de l'obesitat. “Afrontem un desafiament global per frenar aquest factor i d'altres que són causa principal de problemes coronaris”, assenyala.

205
milions
d'homes superaven l'any 2008 el nivell 30 d'IMC i tenien la consideració mèdica de persones obeses.
297
milions
de dones arreu del món eren obeses l'any 2008, amb un índex de massa corporal (IMC) superior a 30.

L'estiu com a millor teràpia contra els mals hàbits

Un gelat de tres boles i adornat amb nata i xocolata o una bona caminada a primera hora del matí o a l'hora baixa. Heus aquí el dilema de l'estiu que, amb les estadístiques a la mà, deixa de ser-ho quan es comprova que els espanyols estan abandonant la dieta mediterrània i l a vida saludable per convertir-se, cada cop més, en persones grasses, sedentàries, hipertenses i també fumadores. La conclusió és evident, cal aprofitar l'estiu i fer exercici per combatre:

L'obesitat

El problema de sobrepès queda retratat en l'últim estudi sobre salut nutricional fet públic a l'Estat espanyol, obra de dos doctors de la Universitat Autònoma de Madrid, on s'indica que les males pràctiques nutricionals són la causa que explica que el 62% de la població pesi més del compte i que el 23% sigui obesa. “És un gran problema de salut”, especifica el doctor José Ramón Benegas, un dels autors de l'estudi.

El sedentarisme

Un altre mal que apareix en aquest treball s'explica amb aquestes dades: els habitants de l'Estat dediquen 14 hores setmanals a veure la televisió, 7 hores més les passen davant de l'ordinador i 8 hores més, en activitats que els obliga a estar asseguts; només el 14% porta una vida activa.

El tabaquisme

Amb el sobrepès i el sedentarisme, el tabac completa la tripleta diabòlica que predisposa a patir un problema de salut greu. En relació al tabac, 3 de cada 10 habitants de l'Estat fuma a diari i el 25% és exfumador. En el tabac, com en altres hàbits saludables deficients, el nivell de formació és important. Hi ha un percentatge de fumadors més gran entre els que tenen estudis primaris i secundaris, que entre els universitaris.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.