Societat

societat

Una barca s'enfonsa al port de Sant Feliu de Guíxols i activen la fase de prealerta

El problema va ser la fuita del gasoil de l'embarcació, que es va poder controlar

Algunes taques es van escampar, però no va afectar els banyistes

L'enfonsament d'una antiga embarcació de pesca al port de Sant Feliu de Guíxols va obligar ahir a activar la fase de prealerta per contaminació marina. El principal problema va ser la fuita de gasoil, ja que el dipòsit tenia una capacitat d'entre 2.000 i 2.500 litres, malgrat que no se sabia fins a quin punt estava ple. Per això es va activar la fase de prealerta del pla d'emergències per contaminació marina, i a la platja de Sant Feliu va onejar tot el dia la bandera groga. Tot i això, no hi va haver problemes per als banyistes, ja que només algunes taques molt petites es van escapar del perímetre de protecció, i van ser fàcilment dissoltes.

L'operació, coordinada per Protecció Civil, va consistir en la instal·lació de tres barreres al voltant de la barca, de manera que el fuel que s'anava vessant no s'escampés. A més, també va facilitar la fuita el fet que la barca fos a la zona de la dàrsena, que va ser l'únic espai que es va haver de tancar a la navegació.

L'actuació dels Bombers va evitar que l'embarcació –de 15 metres d'eslora i que es diu Ancapema– acabés enfonsada del tot. Al vespre va arribar a Sant Feliu una grua de grans dimensions per retirar-la de l'aigua i posar-la en una góndola. L'operació estava previst que fos complicada i que s'allargués hores, pel risc que la barca es trenqués del tot.

LES XIFRES

10.000
metres quadrats
de superfície és l'espai que va quedar dins les barreres per evitar que s'escampés el gasoil.
2.500
litres
de capacitat tenia el dipòsit de la barca enfonsada, si bé no se sap fins a quin punt estava ple.

Dissolució amb biodegradables i més processos

Per aconseguir dissoldre el gasoil es van utilitzar productes biodegradables i també processos mecànics de batement amb hèlix. A més, a mesura que es va anar acostant el migdia les condicions climatològiques també van ajudar en aquesta tasca, perquè el sol afavoreix l'evaporació d'aquest producte.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.