Societat

Afectats pels canvis al PIRMI busquen refugi a la Creu Roja

Les assemblees locals de l'organització humanitària comencen a rebre petició d'ajuda dels que encara no han cobrat el subsidi

El govern diu que el nombre de perceptors que han cobrat l'ajuda arriba al 64 per cent

La CGT adverteix que s'han gastat 86.700 euros per enviar els talons

El desgavell generat pels canvis introduïts pel govern en la manera de pagar la renda mínima d'inserció (PIRMI) està traspassant la pressió sobre les entitats socials que treballen en l'anomenat Quart Món on ja s'estan
dirigint molts dels perceptors d'aquest subsidi empesos pel desconcert a
què la nova situació els
ha sumit. Una d'aquestes entitats és la Creu Roja que ja ha detectat, a través de les assemblees locals amb què s'organitza, la petició d'ajuda de diverses persones que encara no han rebut l'ajuda de la renda mínima de l'agost.

“No hem quantificat encara el fenomen, però ja preveiem que s'haurà de fer un esforç extra en
l'ajuda que ofereix Creu Roja”, va explicar ahir un portaveu de l'entitat en conversa telefònica amb El Punt Avui. El mateix portaveu va explicar que el pressupost per al Banc d'Aliments que gestiona Creu Roja ja s'havia incrementat de cara al 2011 preveient més demanda, “ara farà falta una ajuda més gran”, va dir.

Les persones que reben el suport de Creu Roja, en forma d'entrega de menjar, hi arriben a través dels serveis socials municipals o personalment, i en aquest cas han de sol·licitar l'ajuda emplenant una documentació en què es justifiqui la necessitat. La previsió d'aquesta organització per al mes d'agost era la de distribuir 1.600 caixes de suport social arreu de Catalunya per cobrir necessitats bàsiques de les persones en situació de vulnerabilitat i afectades per la crisi econòmica. La majoria dels lots contenen productes alimentaris o per garantir la higiene dels nadons, o són paquets d'alimentació per a famílies de quatre membres.

Mentre les entitats fan front a les peticions d'ajuda no previstes, des del govern es va tornar a defensar ahir la decisió d'haver passat a pagar el PIRMI amb un taló nominatiu,
en comptes de fer-ho
amb transferència bancària. En aquest sentit el secretari general d'Ocupació, Enric Colet, va assegurar en declaracions a Catalunya Ràdio que el xec
ja l'han cobrat el 64% de les persones que hi tenen dret, un 14% més dels
que ho havien fet dilluns. El secretari general va
recordar que aquests
diners “no són una nòmina” i va advertir sobre casos flagrants de frau, com el de persones que l'haurien cobrat per altres
que ja han mort.

Colet no es va salvar ahir de les crítiques del sindicat CGT de Correus, ja que dilluns va assegurar que si els talons trigaven a arribar al seu destí s'havia d'atribuir “al sistema del correu certificat”. El sindicat va recordar que s'han enviat 34.000 talons i que el cost del certificat –2,55 euros– fa que la despesa pública per a l'operació arribi als 86.700 euros.

Mas reconeix que s'estan creant “incomoditats”

El president de la Generalitat, Artur Mas, va reconèixer ahir que els canvis en la gestió del PIRMI estan generant “incomoditats”. Va dir, però, que aquests inconvenients són necessaris perquè s'ha engegat un procés que permetrà detectar els casos de frau. “Per preservar el pagament dels que ho necessiten de debò hem d'evitar els abusos i detectar el frau”, va argumentar el president Mas.

La UGT demana al govern que rectifiqui

La UGT va demanar ahir al govern que rectifiqui la forma de pagar el PIRMI. El sindicat considera “indignant” que s'hagin deixat milers de famílies sense aquest ingrés mínim, però bàsic per a la subsistència.

Barcelona avança els diners a 11 persones sense el taló

L'Ajuntament de Barcelona ha avançat els diners del PIRMI a onze ciutadans que encara no han rebut el taló corresponent i que “no podien esperar”, segons va dir ahir la regidora Maite Fandos. A la capital del país, el nombre de persones que encara no han rebut l'ajuda és de 600. La regidora va reconèixer que els serveis socials no havien rebut cap avís del canvi en la manera de pagar el subsidi.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.