Societat

VALLÈS OCCIDENTAL

Embarguen la nau on s'havia de fer l'alberg per a persones sense llar a Terrassa

Aquest altre entrebanc endarrereix encara més el projecte més votat per la ciutadania

L'Ajuntament busca una alternativa o es tornarà al Pla de Bonaire

Un banc ha embargat al propietari la nau situada a la carretera de Rubí on l'Ajuntament de Terrassa havia decidit situar l'alberg nocturn per a persones sense llar. La creació del centre d'acollida era la proposta 14 del pressupost participatiu, que va ser promoguda per diverses entitats socials i que va tenir més suport en la consulta ciutadana que es va organitzar entre el 10 i el 25 d'abril del 2010, amb 3.588 vots.

Gairebé un any i mig després d'aquest procés participatiu, l'equipament encara no està fet. Paradoxalment, el projecte més votat pels terrassencs és el que més oposició veïnal ha generat.

En un principi, l'alberg s'havia de situar en uns locals de la carretera de Matadepera. Aquesta opció, però, va generar un fort rebuig per part dels veïns del barri del Pla de Bonaire, que van protestar amb pancartes davant la possibilitat que al barri es concentressin persones sense sostre.

L'àrea d'Acció Social, dirigida per ERC, que ara no té representació municipal, va decidir buscar un altre emplaçament. A finals d'abril van trobar una nau al barri del Segle XX. El lloguer d'aquest local semblava que tancava el debat i tirava endavant aquest reivindicat alberg. La intenció era deixar-ho tot lligat abans de les eleccions perquè el nou govern no tingués problemes.

Però la nau triada s'havia de requalificar com a equipament i el propietari no volia fer-ho. Per acabar-ho d'adobar, el banc va embargar l'empresari, i, per tant, els tractes de l'Ajuntament quedaven sense validesa. Ara, ICV-EUiA, que s'ha fet càrrec de la regidoria de Serveis Socials, és la que ha de buscar un nou emplaçament. Tot i que s'estan buscar espais alternatius, no està descartar tornar a la idea de situar-lo a la carretera de Matadepera.

La tercera tinenta d'alcalde, Carme Labòria (PSC), admet que “l'alberg s'ha de fer i els diners hi són”. De fet, el pressupost inicial era de 500.000 euros. Labòria va admetre que “cal fer molta pedagogia perquè hi ha molta oposició”.

LA XIFRA

3.588
vots
va rebre en una consulta popular la proposta de fer un centre d'acollida nocturn per a persones sense llar.

“És un procés desconcertant”

El coordinador de Justícia i Pau a Terrassa, Ferran Pont, un dels principals impulsors del centre d'acollida nocturn, va mostrar la seva indignació pel nou entrebanc. “És desconcertant i incomprensible que, després de 18 mesos d'haver-se aprovat la proposta en un procés participatiu, l'Ajuntament no ha estat capaç de fer-lo”, va assenyalar Pont. A més, va criticar que els responsables municipals hagin cedit davant les pressions veïnals. “S'hauria entès si els veïns haguessin aportat algun argument al·legant que és perillós”, va indicar el coordinador de Justícia i Pau, però donar un sostre a persones durant una nit “no ha de suposar cap problema”. Així mateix, Pont va recordar que els locals de la carretera de Matadepera estan aïllats sense cap habitatge al seu costat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.