El Punt Casteller

De Sant Magí a l'Índia

Els castells de nou seran presents a Tarragona, al barri de Gràcia, a Igualada i, fins i tot, a Bombai

A l'espera de la traca final, aquest mes continua farcit de castells de nou, fins i tot a llocs gens habituals.

La llarga jornada començarà ja divendres amb tot un clàssic: Sant Magí. A la plaça de les Cols, Jove i Xiquets s'enfrontaran en el derbi d'agost acompanyats dels Castellers de Sant Pere i Sant Pau i dels Xiquets del Serrallo, que lluitaran per ampliar la gamma de castells de set. Les dues colles grans de la ciutat, però, es batran amb els castells de nou. La Jove de Tarragona és la que arriba en millors condicions en aquesta diada, tot i la darrera caiguda de tres de nou a la diada del Cós del Bou. Els liles, però, confien que aquesta ensopegada no els ocasionarà cap problema i mantenen el triplet com a objectiu. Per la seva banda, els Xiquets posaran tota la carn a la graella, i és que volen estrenar fins a tres castells: el cinc de vuit, el dos de vuit i el tres de nou amb folre.

Després de la diada forta de l'agost tarragoní, no hi haurà descans per a una hiperactiva Jove de Tarragona. Diumenge actuen a Gràcia, i si no sorgeix cap problema a l'actuació de divendres, volen portar-hi el dos de vuit, el cinc de vuit i, fins i tot, el tres de nou folrat. Allà es trobaran la Vella de Valls, que arribarà al barri barceloní amb la intenció de plantar-hi castells de la gamma alta de vuit, sense descartar el tres de nou folrat, i amb la intenció d'agafar forces amb vista a Sant Fèlix. A dues setmanes de la cita tarragonina, els vallencs treballen de valent els castells de gamma extra i, sobretot, el que ha de ser el seu proper pas endavant aquesta temporada: el cinc de nou.

La novetat més sonada d'aquesta diada, però, la podrien protagonitzar els Castellers de la Vila de Gràcia, ja que per primer cop a la història, atacaran els dos de vuit folrat.

El cap de setmana tindrà en la tornada de vacances dels Minyons de Terrassa un altre punt d'interès. Diumenge actuaran a Igualada i, depenent dels darrers assajos, no descarten alçar castells de nou. Després d'un inici de temporada molt bo, els terrassencs van a totes per arribar a Sant Fèlix com a mínim amb el dos de nou i el pilar de vuit. Si els assajos van bé, el 30 d'agost també es podria veure el cinc de nou i el quatre de nou amb el pilar. Déu n'hi do.

Castells i ‘govindes'

L'actuació més espectacular, però, serà la de dilluns dels Castellers de Vilafranca al barri de Thane de Bombai. Allà hi trobaran la competició de colles de govindes, que alcen torres humanes de fins a nou pisos amb una tècnica molt diferent, però, a la dels castellers. Els verds hi volen portar el tres de nou.

Tarragona (Tarragonès)
Divendres 19 a les 12 h, a la plaça de les Cols, diada de Sant Magí amb la Colla Jove Xiquets de Tarragona, els Xiquets de Tarragona, els Castellers de Sant Pere i Sant Pau i els Xiquets del Serrallo.
Barcelona (Barcelonès)
Diumenge 21 a les 12 h, a la plaça de la Vila de Gràcia, diada de festa major de Gràcia amb els castellers locals, la Colla Vella dels Xiquets de Valls i la Colla Jove Xiquets de Tarragona.
Igualada (Anoia)
Diumenge 21 a les 12 h,a la plaça de l'Ajuntament d'Igualada, diada de festa major amb els Moixiganguers d'Igualada, els Minyons de Terrassa i els Xiquets de Tarragona.
Mollet (Vallès Oriental)
Diumenge 21 a les 17 h, diada de festa major amb els Castellers de Mollet, els Castellers de Sant Pere i Sant Pau i els Margeners de Guissona.
Bombai (Índia)
Dilluns 22 durant tot el dia, actuació dels Castellers de Vilafranca durant la festa del Janmaashtami conjuntament amb desenes de colles de govindes locals.
XIULETS

L'Ebre per Tarragona

Tots som humans i tots els mitjans cometem de tant en tant petits errors. Ara bé, n'hi han alguns de sonats, com el del programa de TV3 Quarts de Nou de dilluns passat. En el mapa de properes actuacions van situar ni més ni menys que la ciutat de Tarragona a la comarca del Baix Ebre.

L'ANÈCDOTA

Camins paral·lels?

Castellers i govindes tenen més coses en comú que no pas alçar construccions humanes. Les dues tradicions van néixer lligades a la religió o evolucionant de balls religiosos fins a incorporar un clar component competitiu. Ara bé, a l'Índia, els govindes ja són considerats un esport i diversos empresaris hi inverteixen grans quantitats de diners com a premi. Els castells han d'agafar aquesta deriva?

APLAUDIMENTS

Concurs-7, a punt

Enguany és any senar i això vol dir que hi ha Concurs-7. Així és com es coneix el Concurs de Castells Vila de Torredembarra, una competició en què participen diverses colles de set pisos des de l'any 1997. La cita serà el dia 2 d'octubre i els organitzadors, els Nois de la Torre, ja demanen la col·laboració del seu poble i dels castellers d'arreu. Hi participaran un total de tretze colles, amb els Castellers del Poble Sec i els d'Esplugues com a colles amb més possibilitats.

En una altra galàxia

Els Castellers de Vilafranca continuen sumant punts a grapats i estan a un nivell molt superior de la resta de colles. Dissabte es va tornar a demostrar a cal Figarot, sumant dos nous gammes extres i pujant més de mil punts al rànquing. Minyons i Vella se'ls miren a molta distància. Els rosats, però, van sumar un grapadet de punts gràcies al tres de nou carregat, superant la barrera dels 9.000 punts. La resta del top 15 s'ha mantingut gairebé com una bassa d'oli, amb moltes colles de vacances. Només Gràcia va sumar algun punt, fregant els talons als Xiquets de Reus i a l'espera de superar-los diumenge si aconsegueixen el buscat dos de vuit amb folre.

Aquest proper cap de setmana podria dur, però, a moviments destacats. Un triplet de la Jove a Sant Magí podria desbancar del podi la Vella de Valls, i una bona actuació dels Xiquets de Tarragona podria enfonsar una Joves que no va sumar cap punt a la Bisbal fins a la setena posició.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.