Societat

L'abast dels casos de frau atia la polèmica sobre el PIRMI

El conseller d'Empresa insinua que gairebé el 25% dels que reben la renda mínima no compleixen els requisits

Les entitats socials situen l'engany entre el 2 i el 5%

Mena acusa el tripartit de “malbaratar recursos”

Mentre unes 400 persones entre afectats pels canvis introduïts en el sistema de cobrament de la renda mínima d'inserció (RMI), professionals dels serveis socials i representants d'entitats i sindicats van concentrar-se per protestar ahir a la plaça de Sant Jaume, a Barcelona, el conseller d'Empresa i Ocupació, Xavier Mena, va negar que la mesura hagi estat un error i la va justificar per posar fi “al malbaratament de recursos dels últims anys”. Va informar que el 75% dels xecs s'han fet efectius i va donar a entendre que el frau es podria situar al voltant d'aquest 25% que no l'han cobrat. Les entitats socials, en canvi, calculen que està entre el 2 i el 5%.

Entre la picaresca de beneficiaris de la RMI sense dret, el conseller va citar els estrangers que han retornat al seu país o els espanyols que s'han traslladat a una altra comunitat autònoma i no han comunicat el canvi de domicili. Va recordar que és un ajut transitori que ha de servir per a la reinserció laboral i va qüestionar que la cobrin persones com l'imam de Lleida, Abdelwahab Houzi, que se suposa que té altres ingressos. Ahir mateix, però, l'alcalde de la capital del Segrià, Àngel Ros, va recordar a Mena que l'Ajuntament va demanar fa un any a la Generalitat que retirés la paga a l'imam perquè no complia les condicions.

La insinuació del conseller d'Empresa, en declaracions a Catalunya Ràdio, que gairebé un de cada quatre casos de la coneguda com a PIRMI podria ser irregular va molestar tant professionals dels serveis socials –que estan a primera línia i tramiten els ajuts– com les entitats que donen suport a persones en risc d'exclusió, que lamenten que “es criminalitzi un col·lectiu dèbil”.

Dificultats laborals

Les entitats, que calculen que el frau podria ser del 5%, recorden que el creixement del PIRMI s'ha produït per la destrucció de llocs de treball i perquè esgotat l'atur no hi ha cap altra prestació. Pel que fa a les 4.000 RMI per sobre del sou mínim (641 euros), les entitats especifiquen que són famílies nombroses o amb membres discapacitats. “Parlem de l'últim que té una persona que ha esgotat totes les vies”, deia la secretària de política social de CCOO, Aurora Huerga. “És una retallada més i encoberta. El control del frau és l'excusa”, es queixava David Barrientos, de l'Assemblea d'Aturats de Barcelona a la concentració davant de la Generalitat. També criticaven la falta d'explicacions que justifiquessin la reforma.

Precisament, el conseller de Benestar, Josep Lluís Cleries, va demanar disculpes per “les molèsties” que ha causat el canvi de sistema, tot i defensar la necessitat de control. L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, es va queixar que els ajuntaments no estaven informats del canvi, tal com va dir fa uns dies el president de la Federació de Municipis de Catalunya, Manel Bustos.

LA XIFRA

420
euros
cobren els beneficiaris de la renda mínima d'inserció (RMI) amb un complement per fill o familiar dependent.

LA DATA

26.08.11
és el dia
que el conseller d'Empresa i Ocupació i el de Benestar Social explicaran al Parlament la nova RMI.
L'Ajuntament de Lleida vam demanar fa un any a la Generalitat que retirés la RMI a l'imam
Àngel Ros
alcalde de Lleida
Lamentem aquesta actitud del govern de prepotència i menyspreu respecte als ajuntaments
Manel Bustos
president de la federació de municipis de catalunya
Als ajuntaments no se'ns va avisar de cap canvi en el sistema de pagament del PIRMI a l'agost
Xavier Trias
alcalde de barcelona
La renda mínima d'inserció no és una pensió de jubilació, sinó una eina per a la reinserció laboral
Francesc Xavier Mena
conseller d'empresa i ocupació
La nova RMI és una retallada encoberta. El control del frau és només una excusa
David Barrientos
membre de l'assemblea d'aturats de barcelona
Nosaltres paguem, però les persones han de respondre amb la reinserció social i laboral
Josep Lluís Cleries
conseller de benestar social i família

Alguns xecs ja no es poden cobrar

Els professionals dels serveis socials de molts municipis tenen aquest agost feina extra per intentar parar el cop dels canvis que ha fet el govern en el cobrament de la renda mínima d'inserció (RMI). Els primers dies eren sobretot queixes i consultes de perceptors de la RMI absolutament desconcertats. En els casos urgents, l'Ajuntament ha avançat diners a les famílies afectades. Des de fa uns dies, es planteja un altre problema: algunes entitats financeres rebutgen els xecs perquè estan caducats. Els beneficiaris de la RMI reben per correu un xec nominal on consta la seva vigència “fins a 15 dies de la data d'emissió”, que és el 29 de juliol. Treball aconsella presentar una reclamació i diu que “se'ls pagarà al més aviat possible”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.