Societat

Benet XVI als joves: “No es pot seguir Jesús en solitari”

El papa alerta els catòlics que “no poden anar per lliure” i reprova qui es defineix com a creient i oblida preceptes com anar a missa i confessar-se

Un milió i mig de pelegrins s'apleguen en l'eucaristia d'una JMJ que el 2013 viatja a Rio

La base aèria de Cuatro Vientos es transforma en un campament de fe

Ni religió fora de l'Església ni cristianisme a la carta. En la culminació d'una Jornada Mundial de la Joventut (JMJ) que va arrossegar més d'un milió de pelegrins a Cuatro Vientos, aeròdrom del sud-oest de Madrid que ha estat redecorat com a campament de la fe amb una superfície de 50 camps de futbol, el papa Benet XVI va advertir els joves contra els suposats perills de viure la creença en Déu amb llibertat i al marge del compliment rígid dels preceptes catòlics. “No es pot seguir Jesús en solitari”, va exhortar al milió i mig de pelegrins vinguts d'arreu del món i aplegats en una multitudinària eucaristia cooficiada per 2.000 sacerdots en un gegantí escenari blanc de 190 metres coronat amb un arbre de la vida daurat.

Deu hores després d'abandonar l'aeròdrom de nit enmig de llamps i d'una pluja que el va forçar a abreujar el seu discurs, el papamòbil –aquest cop amb les finestres abaixades i obertes a un sol lluent– va irrompre a Cuatro Vientos a les nou del matí. Al peu de l'escenari Benet XVI era esperat pels reis Joan Carles i Sofia i els ministres José Blanco i Ramón Jáuregui. Entre les autoritats hi havia també l'expresident espanyol José María Aznar i la seva dona, la regidora madrilenya Ana Botella, i l'alcalde Alberto Ruiz-Gallardón, al costat de grans empresaris de l'Ibex, com ara Emilio Botín (Banc Santander) i Rodrigo Rato (Bankia).

Conscient que el públic de la immensa esplanada era sobretot juvenil, Benet XVI va reprovar la inèrcia actual que porta molts joves a definir-se com a creients tot i que després no segueixin molts preceptes de l'Església catòlica, que en sentit estricte recepta la castedat en la sexualitat fins que s'arriba al matrimoni, l'assistència a la missa dels diumenges i la confessió reiterada.

Contra l'individualisme

“Qui caigui en la temptació d'anar pel seu compte o de viure la fe segons la mentalitat individualista que predomina en la societat corre el risc de no trobar mai Jesucrist o de seguir-ne una imatge falsa”, va prevenir contra tot intent dels creients de fer-se un cristianisme a la carta. Davant un jovent que els quatre dies de la JMJ s'ha esforçat a tenyir la cita de sorollosa festa per rebatre l'estigma d'un catolicisme ensopit i en mans de la gerontocràcia, Benet XVI va fer notar als presents el perill del moment. “No us deixeu seduir per les falses promeses d'una vida sense Déu”, va reiterar. I va jutjar com a “fonamental” la implicació en les parròquies, acudir a missa per l'eucaristia cada diumenge, sol·licitar l'absolució en la confessió i cultivar l'oració. “No es pot separar Crist de l'Església com no es pot separar el cap del cos”, va resumir en una metàfora molt gràfica.

Al final d'una eucaristia oficiada en castellà, italià, xinès, àrab, polonès i alemany i que va durar quatre hores, el papa va recordar les 154 víctimes en l'accident del vol JK 5022 de Spanair de fa tres anys.

Selecció de seu opaca

Abans d'abandonar l'escenari, Benet XVI va fer l'esperat anunci de la ciutat que acollirà la propera JMJ, una elecció de la qual el Vaticà amaga el criteri de selecció. Serà Rio de Janeiro però no el 2014, com era preceptiu, sinó el 2013. El motiu és que l'emergent Brasil, motor econòmic dels països BRIC, afronta en tres anys l'organització del mundial de futbol i dels Jocs Olímpics i el fòrum catòlic del jovent hauria coincidit l'estiu del 2014 amb la cita futbolística.

Després que el papa es retirés a la nunciatura i abans de tornar Roma, el papamòbil va fer una última parada al recinte firal d'Ifema perquè Benet XVI volia agrair la feina dels 22.000 voluntaris.

Mentre el papa era acomiadat a Barajas pels reis a peu de pista, el president de la patronal madrilenya, Arturo Fernández, va xifrar en 160 milions el benefici econòmic del pas del papa per Madrid.

No es pot seguir Jesucrist en solitari; no es pot separar Jesucrist de l'Església com no es pot separar el cap del cos
És fonamental implicar-se en les parròquies, participar en l'eucaristia cada diumenge i rebre sovint el perdó
L'Església no és una simple institució humana, com una altra qualsevol, sinó que està estretament unida a Déu
Qui cedeix a la temptació d'anar pel seu compte corre el risc de no trobar mai Jesucrist o seguir-ne imatge falsa
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.