Societat

Enfrontaments verbals a Salt entre racistes i antiracistes

La presència del xenòfob Josep Anglada, que volia assistir al ple, va encendre els ànims de molts assistents

El plenari va aprovar suspendre durant un any l'atorgament de llicències per fer centres de culte

L'Ajuntament de Salt va ser ahir, una vegada més, testimoni de moments de forta tensió entre racistes i antiracistes. La convocatòria d'un ple extraordinari per aprovar la suspensió de l'atorgament de llicències per construir centres de culte al polígon de Torre Mirona, juntament amb el fet que es feia efectiu el pas de dos regidors de PxC al grup mixt, van atraure alguns seguidors del partit xenòfob i el mateix líder del partit, Josep Anglada. La presència del vigatà va provocar l'enuig d'un ampli grup de manifestants antiracistes que li cridaven “Fora racistes del poble de Salt”, i mostraven una pancarta amb el lema “Salt antiracista”.

La gran afluència de públic va obligar els agents de seguretat a tancar les portes de l'Ajuntament quan la sala de plens ja estava al màxim de la seva capacitat. Anglada, acompanyat de membres de Plataforma d'altres ciutats (entre altres l'olotí Moisès Font), no van poder accedir a l'interior, tot i les gestions d'alguns membres de PxC que hi havia dins el consistori i de la mateixa regidora, perquè el deixessin entrar. Finalment, Anglada va ser acompanyat per la policia fins a la comissaria, per fer disminuir la tensió que provocava la seva presència. Tot i estar dins l'edifici, no se li va permetre accedir a la sala de plens.

El plenari

Pel que fa a l'aspecte estrictament polític, la proposta que CiU duia a votació per suspendre durant un any l'atorgament de llicències per a l'obertura de centres de culte a Torre Mirona es va aprovar amb els vots dels grup del govern, CiU, i els del PP i el grup mixt, l'abstenció d'Independents per Salt (IPS) i els vots en contra del PSC i PxC.

Torramadé va dir que la mesura anava dirigida només a guanyar temps per decidir si la implantació de centres religiosos al polígon era el millor per al municipi. Va argumentar que la construcció de centres de culte a Torre Mirona “potser no és la millor opció si es té en compte que tenim un polígon petit i volem potenciar la l'activitat econòmica i lluitar contra la desocupació”.

LA XIFRA

1
any
estarà suspès l'atorgament de llicències per a centres de culte al polígon per estudiar-ne la conveniència.

Els antiavalots acordonen l'Ajuntament

Un dels grups que va portar més gent ahir a l'Ajuntament van ser sens dubte la policia, amb desenes de policies municipals i Mossos d'Esquadra, entre antiavalots i agents de paisà. La previsible coincidència de grups racistes i antiracistes va portar les autoritats a acordonar tot el voltant de l'Ajuntament. Es va tallar el trànsit al carrer Major, des de la plaça Llibertat, i ni tan sols es deixava passar els vianants pel passeig Ciutat de Girona . Tampoc als periodistes se'ls autoritzava a entrar o creuar el cordó si abans n'havien sortit. Acabat el ple, els regidors van anar sortint per la part posterior de l'edifici, per la seu de la comissaria. Tots van marxar caminant, excepte els que han deixat Plataforma per formar el grup mixt, Carles Bonet i Juana Martínez. Tots dos van pujar a un cotxe policial que se'ls va endur. Un dels últims a sortir de l'edifici va ser el líder de PxC. Anglada no va voler sortir fins que ell mateix no va comprovar per la finestra de la comissaria que a fora no l'esperaven manifestants. Finalment, un cotxe blanc ocupat per cinc persones, un d'ells Anglada, va sortir a tota velocitat del pàrquing subterrani de l'edifici i va marxar ràpidament pel carrer Major. La policia va tardar una bona estona més a trencar el cordó i obrir el pas a vianants i vehicles.

La manifestació de PxC de dissabte, prohibida

L'informe dels Mossos i la policia local considera que hi ha risc que la concentració acabi en aldarulls
El partit xenòfob insisteix a fer-la i recorrerà contra la prohibició del Departament d'Interior
ACN/Jordi Nadal

El Departament d'Interior va prohibir ahir la manifestació convocada per Plataforma per Catalunya per dissabte contra la mesquita salafista que dues associacions de Salt volen construir al polígon de Torre Mirona.

En l'informe policial que ha servit de base per a la prohibició es considera que la manifestació “podria ferir el sentiment religiós” de la comunitat musulmana de Salt i comportaria un risc d'aldarulls. També s'hi recull que el partit xenòfob està distribuint “pamflets” en contra de la mesquita.

El líder de PxC, Josep Anglada, ha anunciat que recorreran contra la prohibició, i ha defensat el dret de la seva formació a manifestar-se. Per la seva banda, la regidora de PxC a Salt, Maria Osuna, va donar a entendre durant el ple que la manifestació es faria igualment. Anglada havia anunciat que participaria en la concentració de dissabte, i els seguidors del partit xenòfob fa dies que miren de mobilitzar gent de tot el país perquè vagin a la manifestació de Salt. Ahir, però, van ser pocs els que van anar fins a l'ajuntament per fer costat a Anglada en la seva provocació.

Contramanifestació

L'anunci de la manifestació de Plataforma per Catalunya va provocar la convocatòria d'una contramanifestació “de rebuig al racisme i al feixisme”. L'objectiu d'aquesta contramanifestació, que hauria de sortir a les cinc de la tarda de dissabte de la plaça Catalunya de Girona i a dos quarts de sis de la Coma Cros de Salt, era anar a trobar la manifestació dels contraris a la mesquita i boicotejar-la fent soroll. Tot i l'anunci que Interior ha prohibit la manifestació de PxC, els organitzadors de la contramanifestació asseguren que mantenen la convocatòria, per a la qual no han demanat permís ni pensen demanar-lo, segons van assegurar. Per la seva banda, l'alcalde de Salt, Jaume Torramadé, es va mostrar satisfet de la prohibició. Va fer referència al fet que molts dels que es preveu que hi participin, en cas de fer-se, no són de Salt, i va dir que “ells marxaran després, però nosaltres hem de continuar vivint aquí”. La líder socialista, Iolanda Pineda, va dir que el que ara cal al poble “és tranquil·litat”, i no provocar més problemes. El regidor d'Independents per Salt (IPS), Ferran Burch, creu que és una bona notícia, i comparteix l'esperit de la contramanifestació, tot i que diu que el seu grup hauria buscat una altra manera de protestar.

LES FRASES

La prohibició és una bona notícia. Són gent que vénen a Salt a provocar, i després marxen
Jaume Torramadé
alcalde de salt
El que més convé a Salt és tranquil·litat, i no l'agitació que provocaria aquesta manifestació
Iolanda Pineda
portaveu del psc de salt
La manifestació era una agressió a la gent de Salt, tant als que són immigrants com als que no ho són
Ferran Burch
portaveu d'independents per salt
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.