Societat

salut

Descartat del tot el projecte del nou Trueta del tripartit

El director dels serveis de Salut a Girona, Josep Trias, diu que és econòmicament inviable

L'exconsellera de Salut fa notar que la decisió incompleix un mandat parlamentari

El projecte que el tripartit va deixar dissenyat per substituir l'actual hospital Josep Trueta de Girona ha quedat completament descartat pel govern de CiU. “No és factible”, va afirmar ahir el director dels serveis territorials de Salut a Girona, Josep Trias, després visitar els mòduls industrialitzats on s'emplaçaran les consultes externes de l'hospital i de l'Institut Català d'Oncologia (ICO). Trias va argumentar que no hi ha recursos econòmics per tirar endavant el projecte existent i que s'ha de començar de zero i “sense vicis” a definir-ne un de nou. En aquest sentit, va indicar que s'han iniciat les reunions amb Urbanisme, l'Institut Català de la Salut (ICS), el Servei Català de Salut i l'Ajuntament de Girona per repensar el nou centre hospitalari. “S'ha de tocar de peus a terra, ser realistes”, va subratllar.

Així, els mòduls prefabricats de formigó que s'estan instal·lant a l'aparcament de Mifas serviran per esponjar les instal·lacions del Trueta i de l'ICO, però de cap manera es poden considerar el tret de sortida de l'enderrocament de cap dels equipaments que formen part del parc hospitalari, contràriament al que havia planificat el tripartit. El projecte del nou hospital Trueta de l'anterior govern de la Generalitat preveia que el Trueta actual anés a terra un cop aixecat el nou edifici.

L'exconsellera de Salut, Marina Geli, va fer notar ahir que la decisió de deixar aparcat l'avantprojecte incompleix un mandat parlamentari. El maig d'aquest any, la comissió de Salut del Parlament va aprovar una proposta de resolució que obliga el govern català a mantenir el calendari previst per a la construcció del nou Trueta. Això és: encarregar el projecte executiu aquest any per poder iniciar les obres el 2012. Geli, en representació del PSC, va dir que les raons donades per Trias són “excuses de mal pagador” i que darrere d'aquestes s'hi amaga la intenció de deixar aparcada la construcció d'un nou hospital per al Trueta. Geli ha anunciat que portarà l'afer al debat del Parlament.

Segons el projecte bàsic existent, que es va presentar el setembre del 2010, el nou Trueta, que s'havia de construir just davant de l'actual, havia de tenir una superfície de 95.000 metres quadrats, el doble que el d'ara. La inversió s'havia calculat en uns 240 milions d'euros. Era, en matèria de salut, la nau insígnia del tripartit a les comarques gironines.

LA XIFRA

240
milions
de pressupost per construir el projecte bàsic dissenyat pel gabinet d'arquitectes Map & Idom.

LA FRASE

El projecte actual no és factible. No hi ha recursos econòmics. Hem de ser realistes i començar de zero
Josep Trias
director dels serveis de salut a girona

Una obra de prop de 3,6 milions d'euros

L'obra de consultes externes es va adjudicar a Constructora d'Aro per uns 3,6 milions d'euros. Aquesta empresa és la principal accionista de Compact Habit, que és la que fabrica els mòduls.

Els mòduls prefabricats entraran en servei a primers del 2012

El procés d'instal·lació dels mòduls de formigó a l'aparcament de Mifas –que ocupen la meitat de l'espai abans destinat a aparcament– estarà acabat a l'octubre. A partir d'aquell moment, es començarà a equipar i és previst que a final d'any o principi del que ve es faci efectiu el trasllat de les consultes externes del Trueta i de l'ICO. El nou edifici s'aixeca en dues plantes i encabirà un total de 89 consultoris, 74 per a l'hospital i 15 per a l'ICO.

Augment de les visites a les consultes externes

El projecte modular respon a la necessitat d'incrementar la superfície destinada a consultes externes per tal de donar resposta el creixement continu que ha experimentat l'atenció ambulatòria en els darrers anys. En vuit anys, les visites a les consultes del Trueta han augmentat un 16% i els tractaments a l'hospital de dia s'han multiplicat per tres. Les visites oncològiques han experimentat un creixement del 16% entre el 2007 i el 2010.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.