Societat

la CRÒNICA

Antifeixistes vigilats

En xifres, la manifestació contra el racisme a Salt d'ahir es pot resumir en uns 200 manifestants i un nombre semblant de policies i periodistes. Segons els manifestants, eren 500, i segons fonts de l'Ajuntament, no eren més de 80. O sigui, que cadascú es fa els números com vol. La por del que pogués passar va fer desplegar un dispositiu policial de pel·lícula, amb helicòpter inclòs sobrevolant una manifestació –ni tan sols demanada– del col·lectiu antifeixista i de la plataforma d'indignats, als quals es va deixar fer sense problemes. L'única oposició va venir d'una simpatitzant de Plataforma per Catalunya, que es va obrir pas des del darrere de la comitiva i va anar desfilant fins al capdavant fent un gest obscè amb els dits cap als indignats, cosa que, evidentment, els va fer indignar més. Al capdavant de la comitiva, la dona es va encarar amb uns manifestants estrangers, i després de la seva aparició estel·lar per reivindicar llibertat d'expressió (la manifestació que PxC havia de fer aquest dissabte contra la construcció d'una mesquita va ser prohibida) va desaparèixer.

Els manifestants van justificar la seva concentració al·legant que, tot i que PxC no podia manifestar-se, el seu missatge xenòfob va a l'alça. “No volem que gent que no és d'aquí vingui a muntar un sarau, que ens digui què hem de fer i que després se'n vagi”, deia un dels portaveus. Precisament, aquest mateix argument esgrimien alguns veïns, mirant-se els manifestants: “D'aquests, n'hi ha ben pocs de Salt; vénen de fora i no hi seran, a les 6 del matí, quan fa por sortir a la plaça”, deia una senyora. Entre els observadors, n'hi havia uns quants que es pronunciaven en el mateix sentit, i un que va deixar anar un “viva Franco” alçant el braç dret fent el gest feixista clàssic, i no en faltaven de despistats. Com un que va començar a increpar els manifestants cridant “racistes”, fins que algú el va informar que aquests eren els antiracistes. “Ah, perdó, doncs són dels meus”, va rectificar sense cap vergonya, posant-se a aplaudir. Entre els manifestants, una altra característica: molta gent del país i pocs estrangers. Aparentment, els líders musulmans van fer una crida a la comunitat a no manifestar-se. “No som aquí pel tema de la mesquita, i potser per això no s'han sentit convocats”, opinava una veïna de Salt.

Entre els lemes de la protesta, segurament el més original va ser “Anglada, racista, a Salt ni de turista”. L'alcalde tampoc se'n va salvar: “Torramadé, feixista tu també.” I passant per davant de la policia local, on hi havia tretze mossos clavats, uns quants manifestants van exercir la vella tradició d'encarar-s'hi. Però val a dir que els crits de “sense porra no sou res” i altres de semblants els van deixar igualment freds.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.