Societat

maresme

El centre de menors de Mataró es reobre com a residència per a infants

El canvi d'ús del polèmic servei es farà efectiu dilluns mateix

Els veïns es feliciten i confien que per fi es redueixi la conflictivitat de mesos enrere

El controvertit centre d'acollida per a menors La Ribera del barri de l'Havana de Mataró es reobrirà dilluns reconvertit en una residència per allotjar-hi infants de famílies desestructurades, el que es coneix com a CRAE (centre residencial d'acció educativa). D'aquesta manera, la Generalitat dóna per tancat el conflicte que havia generat l'equipament amb els veïns de la zona. Tot i el canvi d'ús de l'equipament social, el servei es continuarà destinant a menors amb condicions desfavorides, però amb unes característiques diferents i que, segons el Departament de Benestar Social i Família, no han d'afectar la convivència del veïnat. La previsió és que la setmana que ve ja hi entrin a viure els primers nens i que el servei el continuï gestionant la mateixa Fundació Eveho, que ho portava fins ara.

L'associació de veïns de l'Havana va rebre ahir l'anunci de la Generalitat amb satisfacció, tot i admetre que ningú els havia informat de res. Rosa Clar, portaveu de l'entitat, insisteix a dir que era la millor solució perquè l'objectiu no havia estat mai tancar el centre, que depèn de la direcció general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA). “L'únic que denunciàvem era que el perfil de menors que hi havia no era el més adequat”, va afegir-hi.

Canvi d'usuaris

En aquest sentit, fonts del departament de la Generalitat van destacar que els nous residents seran nens més petits que no tindran la llibertat de la qual gaudien els adolescents que hi havia fins ara a La Ribera i, per tant, s'evitarà que puguin generar conflictes al carrer amb els veïns de l'entorn. Les mateixes fonts del govern català recorden que la solució que s'ha adoptat “és fruit del diàleg”, tant amb l'Ajuntament com amb els veïns afectats, que havien reclamat mesures dràstiques per posar fi als constants aldarulls. “Vam oferir aquesta reconversió i totes les parts van estar d'acord”, recorden des del departament.

Des que es va prendre la determinació, el centre ha anat reduint de mica en mica el nombre d'interns. En funció de les necessitats, n'hi ha que han marxat a altres centres d'acollida i, en alguns casos, s'ha accelerat el procés perquè els menors ingressin a un CRAE. Un procés que els mateixos veïns han notat perquè segons asseguren últimament “hi havia molta tranquil·litat”. Tot i que el govern municipal de CiU a Mataró valora positivament el canvi d'ús de l'equipament, encara està a l'espera de rebre la confirmació oficial de la direcció general d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència de la Generalitat.

LA DATA

05.09.11
És el dia que La Ribera deixarà de ser un centre d'acollida i començarà a funcionar com a CRAE.

LA FRASE

Estem molt satisfets del canvi perquè nosaltres no teníem cap interès que es tanqués el centre
Rosa Clar
AV de l'havana de mataró

Una convivència difícil i insostenible

El conflicte amb el centre de menors La Ribera de Mataró es va generar gairebé des que es va posar en funcionament, fa gairebé dos anys. Els veïns propers a l'equipament assistencial van denunciar reiterats episodis de baralles entre els interns, actituds incíviques i una creixent sensació d'inseguretat al barri. Un incident menor ocorregut pocs dies abans del Nadal de l'any passat va fer saltar el llum d'alarma i els veïns van decidir fer pública la seva queixa en el ple davant una situació que creien que ja era insostenible. L'alcalde en aquest moment, Joan Antoni Baron (PSC), es va solidaritzar amb els afectats i va manifestar-se a favor del tancament de La Ribera, i això ho va comunicar a la Generalitat, que en un primer moment es va negar a cedir a la pressió ciutadana i va anunciar un paquet d'accions per millorar la convivència. La decisió de reconvertir el servei evidencia que aquest camí no va donar resultats.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.