Societat

justícia

Els advocats obren un nou front contra les retallades

Els professionals del torn d'ofici acorden demanar la suspensió cautelar de la rebaixa d'un 5% de les retribucions i recorrerà contra Justícia

La Generalitat deu més de quatre mesos als lletrats

Als advocats del torn d'ofici de Catalunya se'ls ha acabat la paciència i han decidit actuar contra les retallades del Departament de Justícia, que els ha reduït un 5% les seves retribucions i els deu els honoraris de mig mes d'abril i els mesos de maig, juny, juliol i agost sencers. Els degans dels catorze col·legis d'advocats de Catalunya es van reunir ahir en un ple extraordinari i van acordar, per unanimitat, demanar la suspensió cautelar de la resolució del Departament de Justícia i presentar-hi recurs.

El Consell de Col·legis d'Advocats de Catalunya (CICAC) va explicar, en un comunicat, que a primers d'any van negociar amb el departament de Pilar Fernández Bozal la manera de contenir la despesa de la partida pressupostària corresponent al Torn d'Ofici i Assistència al Detingut (TOAD), sense que es veiessin afectades les retribucions que reben els advocats que presten aquests serveis. Les dues parts no van arribar a cap acord i Justícia va tirar pel dret tot decretant una rebaixa d'un 5% dels mòduls del torn d'ofici i d'un altre 5% de les despeses de gestió col·legial. Bozal va justificar la tisorada per l'“actual situació de contenció de la despesa pública”. L'advocacia ja va avisar en aquell moment que les retallades eren “inacceptables” i va demanar a la Generalitat que, en lloc de reduir les remuneracions dels lletrats, optimitzés la gestió del torn d'ofici i tingués en compte que per a aquest any es preveu una davallada en la demanda de justícia gratuïta, tal com ja va passar el 2010.

Els advocats exigeixen ara el pagament immediat dels imports que es deuen als lletrats que s'ocupen de l'assistència jurídica gratuïta. La Generalitat va fer l'últim pagament al torn d'ofici a mitjan juliol, moment en què es van abonar els imports corresponents als serveis del març i el 55% dels de l'abril.

Els advocats del torn d'ofici ja fa dos anys que tenen congelades les retribucions, però, els darrers anys sempre havien arribat a un acord amb el Departament de Justícia per fixar el preu dels mòduls i els terminis de pagament.

La revolta dels advocats se suma a les mobilitzacions contra les retallades del govern de la Generalitat que hi ha hagut en els darrers mesos en alguns sectors com ara el sanitari, el de l'ensenyament –que ha anunciat una tardor calenta– i d'altres col·lectius com les entitats socials.

LA XIFRA

10
per cent
de reducció del pressupost es va fixar el Departament de Justícia com a objectiu per a aquest any.

Competència sanciona els col·legis

L'Autoritat Catalana de la Competència va acordar ahir tirar endavant un expedient sancionador contra diversos col·legis d'advocats catalans que van imposar uns honoraris mínims als lletrats. L'expedient es va obrir el 2008 arran de la denúncia de dos advocats als quals el Col·legi d'Advocats de Barcelona va obrir expedient per competència deslleial per anunciar consultes gratuïtes i fixar honoraris només si el client cobrava després del judici.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.