Societat

El TSJC dóna dos mesos a Ensenyament perquè el castellà sigui vehicular a l'escola

Considera “insuficient” la justificació de la Conselleria i insta a utilitzar l'espanyol més enllà d'una assignatura

El govern considera que aplicar la mesura no garantirà l'exigència legal del ple domini de les dues llengües

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha donat dos mesos de termini a la Generalitat perquè apliqui les mesures necessàries perquè el castellà sigui llengua vehicular a l'escola, aplicant així la sentència del desembre del 2010 del Tribunal Suprem (TS).

La sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut considera el castellà com a llengua vehicular a l'ensenyament juntament amb el català. Uns pares van demanar empara al Suprem i aquest els va donar la raó. Ensenyament no ha volgut valorar la interlocutòria del TSJC, que estableix que la Generalitat haurà d'informar de les mesures preses per donar compliment a la sentència del TS.

En el seu escrit, el TSJC explica que els pares que van guanyar la sentència del Suprem van demanar al TSJC l'execució de la sentència. L'alt tribunal català va demanar a la Conselleria que donés explicacions sobre les mesures preses després de la sentència del TS. La Generalitat va aportar dades estadístiques sobre el model lingüístic educatiu i la utilització del català i el castellà. El Govern concloïa que per garantir l'exigència legal del ple domini de les dues llengües cooficials en finalitzar l'ensenyament obligatori, calia continuar amb el model d'immersió lingüística en català, ja que l'actual situació del català en la societat catalana no permet el canvi de model educatiu si es volen aconseguir els actuals resultats.

El TSJC en la seva interlocutòria qualifica com a “insuficients” aquestes explicacions per considerar que es compleix la sentència del Suprem, i recorda que l'alt tribunal espanyol establia que el castellà havia de ser llengua vehicular, amb una proporció que podia establir el Departament, però que no podia deixar-lo com “una assignatura més” ni amb una proporció “il·lusòria o simplement un artifici de mera aparença”.

La interlocutòria és del 28 de juliol, però en considerar-se el mes d'agost inhàbil, el Departament encara podria presentar-hi un recurs en contra, davant la mateixa Secció Cinquena de la Sala Contenciosa-Administrativa. Tot i això, el recurs en principi no aturaria l'aplicació de la sentència. Ara el departament té com a màxim fins a finals d'octubre o principis de novembre per aplicar les mesures oportunes i comunicar-les al TSJC.

El seu incompliment, adverteix el TSJC, pot comportar multes de fins a 1.500 euros pels funcionaris o autoritats que no compleixin aquesta interlocutòria i la sentència del Suprem, com havia demanat Convivència Cívica Catalana, que va donar suport als pares.

El Departament d'Ensenyament ha refusat fins el moment fer cap valoració de la interlocutòria i no ha especificat si presentarà o no recurs en contra. Segons han explicat fonts de la conselleria a l'ACN, hores d'ara el Departament està estudiant el contingut del text.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.