Societat

sALUT

Ruiz diu que tancar els CAP a la nit no deixarà desatès ningú

El conseller de Salut explica que les urgències clausurades només tenien entre una i quatre visites diàries

Manifestacions de protesta a Barcelona i a Lleida contra les retallades sanitàries

El conseller de Salut, Boi Ruiz, va sortir ahir en defensa de les polítiques de retallades del seu departament i va assegurar que el tancament de les urgències nocturnes a 46 centres d'atenció primària (CAP) s'ha fet amb “rigor tècnic” i no ha deixat “desatès ningú a Catalunya aquest estiu”. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Ruiz va explicar que els centres que s'estan tancant a la nit tenen entre una i quatre visites diàries, i va revelar que el nombre d'urgències hospitalàries ha baixat un 2,5% els mesos de juliol i agost respecte al mateix període de l'any passat.

El conseller va acusar l'oposició d'estar fent alarmisme amb finalitats electoralistes i va negar que s'estiguin tancant les urgències als centres sanitaris de Catalunya. El que s'està fent –va dir– és reordenar el servei nocturn, que, “des del punt de vista objectiu, s'utilitzava molt poc”. Ruiz va remarcar que el seu departament ha donat als usuaris alternatives com ara rebre atenció telefònica o domiciliària, i fins i tot trucar a una ambulància en cas que sigui necessari. “El funcionament podria ser qüestionat si no hi hagués cap recurs alternatiu, però els pacients reben el mateix servei, tot i que d'una altra manera”, va argumentar el conseller, que va afegir que el departament serà “flexible” amb les seves polítiques i si es produeix cap disfunció es resoldrà.

Amb el tancament dels serveis d'urgències nocturns de 46 centres i els prop de vuit que encara hi ha pendents, el Departament de Salut dóna per conclosa la primera fase de les mesures d'estalvi, que ha de continuar amb una reordenació dels serveis especialitzats en els pròxims dos anys.

Les mesures del departament van topar ahir amb la resposta ciutadana, i des de les assembles d'“indignats” de Barcelona i de Lleida es van convocar manifestacions de protesta contra les retallades en els serveis sanitaris.

A Barcelona, unes 200 persones van tallar la Diagonal. La protesta, convocada per la plataforma d'usuaris i hospitals de Catalunya, al costat del col·lectiu del 15-M, va sortir simultàniament des de l'hospital Dos de Maig, el de l'Esperança i el de Bellvitge. Finalment, mig miler de persones es van concentrar davant del Departament de Salut, on també van tallar la circulació.

A Lleida, el col·lectiu del 15-M, amb el suport dels sindicats UGT i CCOO, d'ICV i de professionals i usuaris del sector sanitari, van concentrar unes 500 persones a la plaça de Ricard Viñes i després van recórrer la ciutat fins a l'hospital Arnau de Vilanova. La intenció inicial dels “indignats” era acampar als jardins del centre sanitari fins demà.

LA FRASE

No ha quedat ningú desatès aquest estiu. Els pacients reben el mateix servei, però d'una altra manera
Boi Ruiz
conseller de salut

LA XIFRA

500
persones
van participar en la protesta de Lleida i mig miler més en la de Barcelona, que va acabar davant de la conselleria.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.