Societat

maresme

Argentona recupera les gàrgoles de Puig i Cadafalch

Les escultures, situades a la parròquia de Sant Julià, s'havien deteriorat fins al punt que hi havia el perill que caiguessin i s'han canviat per unes de noves

La parròquia de Sant Julià d'Argentona ja torna a lluir amb tota l'esplendor una de les seves joies arquitectòniques. Les gàrgoles que a principi de segle va dissenyar l'arquitecte Josep Puig i Cadafalch, vinculat amb Argentona, on residia els estius. Aquestes escultures –un total de nou distribuïdes per l'exterior de l'edifici, concretament a la capella del Sant Sagrament– es van anar deteriorant amb el pas del temps, fins a arribar al punt que una ja feia més de deu anys que havia caigut.

Durant aquests darrers quatre anys es va fer un estudi sobre com es podien recuperar aquests elements arquitectònics i es va creure que l'única solució era construir unes noves gàrgoles en pedra imitant al màxim les antigues. L'obra ha costat 90.000 euros i en una primera fase es van poder reposar quatre gàrgoles amb l'ajut de la concessionària d'autopistes Acesa. Finalment, es va poder acabar l'obra i refer les cinc restants amb el suport de la Fundació Caixa Laietana. Demà a les nou del vespre està previst fer un acte especial per commemorar la recuperació de les escultures, amb un concert a càrrec d'Eva Miñarro com a solista, acompanyada amb el piano per Glòria Suari.

El rector de la parròquia, Àlex Marzo, es va mostrar entusiasmat amb el fet de poder recuperar aquestes peces. “A banda de la tranquil·litat que dóna saber que ja no hi ha perill que caiguin, realment és un goig poder-les contemplar”, va comentar Marzo, que va revelar que part del finançament per restaurar les escultures s'havia aconseguit també gràcies a les donacions a la parròquia.

Jornades dedicades a l'arquitecte

Paral·lelament, Argentona també celebrarà les segones jornades dedicades a Puig i Cadafalch. Enguany el programa arrencarà amb una conferència a càrrec del professor Albert Balcells, titulada Josep Puig i Cadafalch i la seva activitat cívica. L'acte tindrà lloc avui a les vuit del vespre al Saló de Pedra. L'altre acte coincidirà amb la Diada. Serà a les onze del matí a la plaça de Vendre amb un taller de dibuix i l'explicació sobre l'actual estat del casal que va fer l'arquitecte a la mateixa plaça.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.