Societat

Educació

La mateixa plantilla docent per a 21.000 alumnes més

L'increment de matriculacions desborda les previsions inicials del Departament d'Ensenyament

La consellera Rigau assegura que el nou curs escolar començarà amb normalitat, al marge de la polèmica sobre la immersió

Al professorat de l'ensenyament públic se'ls ha girat encara més feina. La mateixa plantilla que el curs passat (formada per 67.054 docents) haurà d'atendre, a partir de dilluns, uns 21.000 alumnes més, segons els càlculs del Departament d'Ensenyament. La consellera Irene Rigau va reconèixer ahir que les matriculacions han superat les previsions, amb què fa uns mesos s'estimava un increment de 15.000 alumnes per al curs 2011/2012.

No obstant això, Rigau va afirmar que l'augment de les hores lectives que imparteixen els docents, així com la supressió generalitzada de la sisena hora a primària permetran assumir la càrrega de feina. Concretament, l'educació de 6 a 12 anys perd 569 docents, la major part dels quals engreixen la plantilla de secundària. A diferència, però, del que estava previst, sí que s'ha pogut cobrir la totalitat de les 1.789 jubilacions d'enguany. Pel que fa a l'ensenyament concertat, també suma nous alumnes –4.471 més que el curs passat– però sí que incrementa la plantilla, amb 81 nous docents.

La consellera Rigau no va obviar que aquest curs que comença el dia 12 es veurà afectat per les dificultats econòmiques i, entre d'altres, els centres rebran un 10% menys dels diners previstos per a despeses corrents. En canvi, va destacar que les classes es desenvoluparan amb total normalitat i al marge de la polèmica sobre la immersió lingüística.

La política de mòduls prefabricats, més coneguts com a barracots, també pateix l'impacte de la crisi. Ensenyament ha apostat per aprofitar al màxim les instal·lacions dels centres i estalviar-se els 130.000 euros de mitjana que costa el muntatge i el lloguer d'un mòdul. Així, per primera vegada en anys, el nombre de barracots disminueix, tot i que continua superant el miler.

En canvi, les ajudes al servei de menjador i de transport escolar es mantenen, tot i que la consellera Rigau va admetre que una part de les aportacions les farà l'Obra Social de la Caixa (que incrementa la dotació en el cas dels ajuts socials individuals) i les diputacions, que assumiran el cost del transport a partir del mes de gener.

Precisament, el departament posarà sobre la taula la necessitat que les famílies participin en la despesa del transport escolar no obligatori amb una mínim d'un euro i mig per dia. Actualment, hi ha beneficiaris que no paguen res i altres que aporten fins a tres euros.

LA XIFRA

442
centres
mantenen la sisena hora, un 26% dels que l'oferien el curs passat. Un total de 245 són escoles rurals.

LA FRASE

Garantim normalitat acadèmica i lingüística perquè les regles del joc no es canvien durant el curs
Irene Rigau
consellera d'ensenyament

Altres novetats del curs

Sense sisena hora

La supressió generalitzada de la sisena hora afectarà el 74% de les escoles que l'oferien el curs passat. Això s'ha traduït en un canvi de l'horari escolar dels últims anys. Finalment, la majoria de centres (51,27%) finalitzaran les classes a dos quarts de cinc de la tarda i una bona part (39,46%) mantindrà la sortida a les cinc. Finalment, només un 3,28% d'escoles tancarà a les quatre.

Portàtil per a l'alumne

La major part dels 363 instituts de secundària adherits a la digitalització de les aules ha optat per continuar amb la modalitat en què el portàtil és propietat de l'alumne. Només 83 centres han canviat i s'han adherit a la nova fórmula en què l'ordinador és propietat de l'institut.

Últim any a Vic

Aquest curs serà l'últim que l'Espai de Benvinguda Educativa de Vic doni servei a l'alumnat d'origen estranger, a causa de la crisi econòmica i de la davallada de l'arribada de nouvinguts. Un any més, l'estudiant immigrant s'estabilitza al voltant del 13% del total d'alumnat del sistema educatiu.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.