Societat

Fabra potenciarà el català a l'administració valenciana

El nou líder del PP fa una crida a superar la “confrontació” sobre la llengua

Primera visita d'un president a l'Acadèmia de la Llengua

Ordena l'edició d'un llibre d'estil per als documents oficials

L'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), l'ens que determina la normativa oficial del català per mandat exprés de l'Estatut valencià, va rebre ahir una visita inèdita en els seus deu anys d'història: la del president de la Generalitat. Alberto Fabra va presidir la presa de possessió del càrrec dels nous acadèmics Eduard Mira i Miquel Navarro.

La presència de Fabra en una institució que va nàixer fruit d'un pacte no escrit entre els presidents Eduardo Zaplana i Jordi Pujol, i amb la forta oposició del món secessionista, però també de l'academicisme partidari de la unitat lingüística, contrasta amb el rebuig que ha mostrat sempre l'expresident Camps. Una oposició que va tindre la màxima expressió quan el gener de 2005 va intentar fer avortar, amb amenaces d'accions legals i legislatives, un ple de l'AVL en què havia d'aprovar-se una declaració que equiparava el català i el valencià.

Fabra, però, va optar ahir en el seu discurs per posicions conciliadores i va fer una crida a superar el conflicte lingüístic. “La llengua és part destacada i fonamental de la nostra cultura, instrument d'entesa i unió, mai de confrontació ni de discriminació, i forma part de l'ànima del nostre poble i, per tant, també del patrimoni cultural valencià i espanyol”, va subratllar.

El president va defendre, malgrat que ni tan sols fa servir el català en les rodes de premsa, el seu compromís personal i el de tot el seu govern amb la llengua i “amb la seua dignificació en tots els nivells”. Així, va anunciar que ha ordenat a l'AVL l'edició d'un llibre d'estil per a l'administració autonòmica i local que servirà de guia per a la redacció dels documents oficials.

En el mateix sentit es va expressar la presidenta de la institució, Ascensió Figueres, que va subratllar que es tractava d'un dia “històric”. “Després d'haver fet front a nombroses dificultats per sostraure la llengua del debat partidista quotidià perquè fóra objecte d'un debat serè, crec que hem aconseguit guanyar-nos el crèdit davant dels usuaris fidels a la llengua, i que el català ha guanyat en prestigi, en consideració i en ús”.

Figueres va imposar a Fabra la insígnia de l'ens, que només llueixen els acadèmics, i li va regalar una edició facsímil del Llibre dels fets.

LES FRASES

L'Església ha fet molt per llengua. Ara cal treballar perquè els fidels tinguen aviat el missal
Miquel Navarro
nou acadèmic
Hem aconseguit sostraure la llengua del debat partidista i ens hem guanyat el crèdit dels usuaris
Ascensió Figueres
presidenta de l'AVL
La llengua ha de ser un instrument d'unió i entesa, mai de confrontació ni de discriminació
Alberto Fabra
PRESIDENT DE LA GENERALITAT VAL.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.