Societat

Trias condiciona la continuïtat del dispositiu policial al metro

L'alcalde de Barcelona aposta perquè la Guàrdia Urbana mantingui la vigilància al suburbà en col·laboració amb els Mossos, però alerta que no podrà continuar pagant-ho

També promet fermesa per lluitar contra el ‘top manta'

Trias i Puig es trobaran en breu per parlar del dispositiu

És una mesura que ha donat uns resultats més que òptims, però ara mateix, i sobretot en una conjuntura econòmica com l'actual, és complicat que es pugui sostenir en el temps amb la mateixa intensitat. Aquest és el missatge que va voler donar ahir al migdia l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, a l'hora de valorar la possible continuïtat de les patrulles de la Guàrdia Urbana al metro per lligar curt els carteristes, en col·laboració amb els Mossos. “El número de robatoris al suburbà ha canviat espectacularment arran d'aquest dispositiu”, va assegurar el batlle durant una conferència a la Cambra de Comerç, per apuntar, però, posteriorment un interrogant que en pot comprometre la continuïtat: “No sé si tindrem prou diners per mantenir aquesta pressió”. O sigui, com diu la dita, no és qüestió de voler, sinó de poder.

Així les coses, en les primeres setmanes del proper mes d'octubre es reunirà la junta local de seguretat per analitzar justament, entre d'altres qüestions, quins rèdits ha proporcionat aquest model de patrullatge. La coneguda Operació xarxa ha consistit, principalment, a destinar agents dels dos cossos a sis grans intercanviadors de la ciutat amb la finalitat de dissuadir la presència de carteristes. Al mateix temps, policies de paisà han pentinat insistentment la xarxa del suburbà per intentar enxampar-los in fraganti. Una de les grans qüestions que s'haurà de resoldre en aquesta propera reunió, en què a banda de l'alcalde Xavier Trias també hi participarà el conseller d'Interior Felip Puig, és si cal mantenir aquest dispositiu amb tota la vivesa un cop finalitzada la campanya d'estiu, quan la presència de turistes –víctimes potencials dels furts– baixa substancialment. Un dels principals arguments per enfocar aquest debat va ser justament l'apuntat ahir per Trias, i no és cap altre que el cost que suposa mobilitzar una quantitat tan ingent de policies. Una altra variable no menys important a tenir en compte té més a veure amb criteris d'eficàcia i és fins a quin punt aquesta operació, més que disminuir els robatoris, el que provoca és que es desplacin a altres indrets de Barcelona.

Davant un auditori granat de representants del món econòmic, l'alcalde Trias també va voler emetre un missatge de robustesa en una temàtica tan sensible com és la seguretat ciutadana. “Volem una ciutat d'ordre” va proclamar, i en aquesta línia va voler ser molt explícit en recalcar que una pràctica com la venda il·legal ambulant “no serà tolerada”. I per emfatitzar que aquesta és una prioritat política del seu govern, un darrer missatge: “En lloc de fer revistes que enalteixin l'alcalde, destinaré els diners a això”.

El ple sobre el català serà el dia 23, en plena Mercè

A dia d'avui l'Ajuntament de Barcelona paga els seus proveïdors en un plaç de 45 dies, i, de cara al 2012, la voluntat és de reduir-los a 30. Aquest és el compromís que Xavier Trias va assolir ahir davant l'oratori de la Cambra de Comerç i que, com va emfatitzar, és una mostra de la solvència econòmica de la institució. Ara bé, també va alertar que el deute s'ha disparat i que la reforma constitucional recent encotilla la capacitat inversora del consistori.

La concentració

pel català a la plaça Sant Jaume
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.