Societat

La Rovira i Virgili duu l'estudi de la pobresa a la universitat

La càtedra d'inclusió social és la primera de l'Estat que analitzarà els col·lectius pobres i els susceptibles de caure en la pobresa

Els estudis es transferiran a les entitats i institucions perquè els serveixin per prendre decisions

La Universitat Rovira i Virgili (URV) va presentar ahir la càtedra d'inclusió social, en el marc de les terceres jornades Pobresa i inclusió social. L'espai de recerca és pioner a l'Estat, ja que aprofundirà en l'estudi del binomi inclusió-exclusió social, de la pobresa i dels col·lectius vulnerables. Neix amb la voluntat clara de transferir el coneixement a entitats i institucions per dotar-les de dades científiques en la presa de decisions. Els estudis tenen una orientació clàssica en l'àmbit de les ciències socials i tindran caràcter interdisciplinari –sociologia, pedagogia social, antropologia i ciències polítiques.

La Rovira i Virgili respon d'aquesta manera al mandat exprés del consell de rectors de les universitats espanyoles (CRUE) d'aprofundir en la responsabilitat social dels centres. Els equips rectorals de les universitats catalanes i estatals han interpretat el requeriment, fins ara, des d'un punt de vista mediambiental i és a partir de la càtedra d'inclusió social que la URV materialitza el primer espai de recerca d'excel·lència en la millora de la vida de les persones.

La càtedra es finança per mitjà del consell social de la URV, la Diputació de Tarragona i la Fundación ONCE, i inicia l'activitat amb l'estudi de l'empobriment de les famílies que tenen al seu càrrec membres amb discapacitat. El pla d'activitats es completarà a mesura que s'aconsegueixi finançament extern o per mitjà de la convocatòria de programes oficials de recerca.

Carme Borbonès, doctora en pedagogia de la URV i presidenta de Càritas Catalunya, dirigirà la càtedra, que tindrà en la subdirecció Àngel Belzunegui, doctor en sociologia i un dels impulsors del grup de recerca Anàlisi Social i Organitzativa, que focalitza les àrees d'investigació en la pobresa, la joventut i el gènere. És en aquest entorn que es va considerar la necessitat de crear un observatori i, més concretament, a partir dels resultats de l'Enquesta sobre les condicions de vida de la població de Tarragona, publicada el 2007, es va considerar que calia sistematitzar els estudis: “Va ser la primera enquesta, d'acord amb els barems que establia la Unió Europea, que es va aplicar a una ciutat, i vam detectar que un 20% de la població era pobra o es trobava en un marge de vulnerabilitat de caure en la pobresa”, diu Àngel Belzunegui.

El grup de recerca també va rebre la demanda per part de les entitats que donen suport als col·lectius de risc, interessades a conèixer l'origen dels processos que fan emergir nous grups de població que se situen en el llindar de la pobresa.

Belzunegui es refereix en aquest sentit a grups que fins fa poc estaven protegits i que han tingut creixements en l'índex de pobresa superiors al d'altres segments de la població. Aquest seria el cas de nens i joves, que el grup vincula directament amb la relació que els adults tenen amb el món laboral. Les dones de famílies monoparentals són un d'aquests nous perfils emergents, que guanya pes i desplaça el de les dones grans, que fins ara era un dels grups de gènere més desfavorits.

1,5
milions de persones viuen per sota del llindar de la pobresa: no tenen cobertes les necessitats bàsiques.
584.648
persones estan a l'atur a Catalunya, segons l'últim recompte fet públic a principi de setembre.
1,5
milions de persones viuen per sota del llindar de la pobresa: no tenen cobertes les necessitats bàsiques.
584.648
persones estan a l'atur a Catalunya, segons l'últim recompte fet públic a principi de setembre.

Preocupació per la retallada del PIRMI

A més de dades preocupants com ara el creixement de l'atur i la mitjana de cinc desnonaments al dia a Barcelona, les entitats socials continuen amoïnades per la restricció de l'accés a la renda mínima d'inserció (RMI), l'ajuda de 500 euros per a les famílies que no poden cobrir les necessitats bàsiques. Dimecres es va celebrar la primera reunió de la comissió de pobresa liderada pel Departament de Benestar Social en què participen les entitats després de la crisi de la renda mínima de l'estiu. Una portaveu de les Entitats Catalanes d'Acció Social (ECAS) va lamentar ahir que no hi assistís cap representant del Departament d'Empresa i Ocupació, que és el que s'encarrega de la gestió econòmica de la RMI. “Ens sembla bé restablir el diàleg amb Benestar, però alhora seguim decebuts pels canvis que es fan sense avís i sense comptar amb la nostra participació”, va afegir la portaveu. “La RMI s'ha d'adaptar als nous temps per donar resposta a les necessitats motivades per la crisi”, conclou un dossier sobre la prestació elaborat per la Mesa d'Entitats del Tercer Sector.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.