Societat

pallars jussà

El govern desbloqueja un any després els regadius de Tremp

La Generalitat accepta fer una primera inversió de 18 milions d'euros que el tripartit havia emparaulat amb els regants

Es transformaran a regadiu 5.000 hectàrees de la Conca de Tremp

Fa prop d'un any, en període preelectoral, els responsables d'Agricultura del govern tripartit van reunir centenars de pagesos i propietaris de Tremp i els van anunciar una dotació econòmica programada per als pròxims anys per a la construcció de la xarxa de regadiu de la Conca de Tremp, i l'adjudicació de l'inici de les obres a una empresa privada.

Amb el canvi de govern a la Generalitat, el projecte va quedar en suspens i l'empresa adjudicatària no va començar els treballs, tot esperant que hi hagués la consignació pressupostària per a aquest any. No n'hi havia. Passat l'estiu, la impaciència dels futurs regants va augmentar i l'alcalde de Tremp, el socialista Víctor Orrit, va començar queixar-se públicament de la retallada.

Finalment, divendres passat els responsables d'Agricultura del govern de CiU van anunciar als regants que el projecte tirarà endavant, que s'ha trobat consignació pressupostària de 800.000 euros per iniciar la feina i que durant els pròxims anys es tirarà endavant la reparcel·lació dels terrenys i la construcció del canal que conduirà l'aigua del pantà de Sant Antoni per tal de regar 5.000 hectàrees en regadiu. La primera fase té un pressupost de 18 milions d'euros i en total la transformació costarà 60 milions. Josep Durany, president de la comunitat de regants, que aplega més d'un miler de propietaris de la conca de Tremp, s'ha mostrat molt satisfet del compromís assumit ara pel govern. Segons Durany, el regadiu revolucionarà i professionalitzarà el sector agrari, principal activitat econòmica del Pallars Jussà, amb majors productivitats i nous cultius.

LA FRASE

Aquest projecte transformarà profundament l'economia del Pallars Jussà
Josep Durany
president de la comunitat de regants de la conca de tremp

Cent anys esperant una compensació

El regadiu a la Conca de Tremp és un projecte vell. Els propietaris de la comarca ho esperen des de fa 100 anys: el 1911 la Barcelona Traction, Light and Power, la Canadenca, va construir el pantà de Sant Antoni al Noguera Pallaresa dalt de la Conca de Tremp i, a canvi de la concessió dels drets d'aigua, es va comprometre a dotar de regadiu les finques del territori. El projecte no ha vist la llum fins ara, finançat per la Generalitat i els futurs regants.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.