Societat

Grècia viu una vaga de transports en resposta a les darreres retallades

Controladors aeris, taxistes i conductors d'autobusos, metro i rodalies són els protagonistes de l'aturada

Altres sectors, com els estudiants, també han sortit als carrers a protestar

El sistema de transports d'Atenes està paralitzat. El sector duu a terme aquest dijous una jornada de vaga de 24 hores per protestar contra les dures mesures d'austeritat anunciades dimecres pel govern de Yorgos Papandreu. L'executiu hel·lè va aprovar un nou pla d'ajustament per desbloquejar el següent tram -un import de 8.000 milions d'euros- del préstec de la Unió Europea, el Fons Monetari Internacional i el Banc Central Europeu.

Entre les mesures anunciades, hi ha una rebaixa significativa de les pensions i un augment dels impostos. A més, 30.000 funcionaris veuran el seu sou reduït al 60% durant un any, després del qual quedaran a l'atur si no han aconseguit trobar feina.

Un miler de membres del grup comunista MAS han marxat fins al Parlament cridant “resistència” i “la plutocràcia hauria de pagar aquesta crisi”. Al voltant de 6.000 estudiants i docents s'hi han unit a l'exterior de la cambra legislativa, i està previst que hi arribin els sindicalistes més tard.

Els taxistes, els conductors d'autobús, de metro i de rodalies són els protagonistes de l'aturada, que ha provocat cues quilomètriques. També han fet vaga els controladors aeris, que han comportat retards en un centenar de vols de fins a quatre hores i la cancel·lació d'unes desenes de viatges.

“Aquesta és una política que no tolerem, no la volem. Ens hi oposem de manera contínua, total i permanent”, ha dit el president del sindicat GSEE, Yannis Panagopoulos en declaracions a Net TV. Un treballador del Teatre Nacional de 32 anys, Costas Andrianopoulos, ha assegurat que els grecs viuen “en el terror” de perdre la seva feina. “Fins i tot si aquestes mesures són necessàries, no estem sent tractats com a éssers humans”, afegeix, i apunta: “Ens sacrificarem per res, no podem evitar el default, no tenim cap esperança.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.