Societat

Més de 64.000 domicilis van rebre aigua no potable el 2009

Els límits de contaminació van ser superats en 81 municipis de Catalunya

Gairebé 29.000 famílies van rebre aigua amb excés de trihalometans, potencialment cancerigen

Troben arsènic a l'aigua de 8.900 domicilis

Més de 64.000 domicilis de Catalunya van rebre el 2009 subministrament d'aigua de consum humà que superava els nivells de contaminació, permesos per la normativa, d'arsènic, fluor, nitrats i trihalometans, segons les dades del programa de vigilància de la qualitat de l'aigua de l'Agència de Protecció de la Salut a què ha tingut accés El Punt Avui.

D'entre aquests quatre contaminants analitzats, el nombre més alt de superacions va correspondre als trihalometans (28.762 domicilis afectats), un compost potencialment cancerigen que es forma per la barreja del clor utilitzat en el procés de potabilització amb la matèria orgànica present de manera natural a l'aigua.

En el subministrament de 17.595 domicilis es van detectar nivells superiors als permesos de fluor, una contaminació d'origen geològic que pot provocar problemes de salut com la fluorosi (formació deficient dels ossos i les dents). En 15.122 domicilis es va detectar la superació dels nivells de nitrats, un problema associat habitualment a la contaminació per purins de les aigües subterrànies i que pot provocar problemes de salut a llarg termini, en especial en dones embarassades i infants.

En 8.923 domicilis, les anàlisis van comprovar la superació dels nivells d'arsènic, un contaminant d'origen natural que pot ocasionar problemes de salut greus. En algunes zones molt localitzades es van detectar, de manera simultània, més d'un d'aquests contaminants.

La superació dels límits legals va afectar –de manera permanent o esporàdica– domicilis en nuclis urbans o urbanitzacions de 81 municipis de Catalunya.

Les dades donades a conèixer ara per l'Agència de Protecció de la Salut destaquen que les superacions dels límits de contaminació es produeixen en alguns casos de manera permanent –és a dir, que el subministrament d'aigua supera sempre els límits legals–, mentre que en altres són situacions esporàdiques degudes a episodis temporals. D'altra banda, amb posterioritat a la recollida i anàlisi de les mostres, aquest organisme del Departament de Salut va tenir constància que s'havia solucionat el problema de contaminació en uns 15.000 domicilis. En el gràfic adjunt, per problemes d'espai, no s'inclouen aquests punts on s'hauria solucionat el problema. A més, segons l'informe, s'han iniciat accions per posar fi a la contaminació en uns altres 3.000 municipis afectats per la contaminació el 2009.

Barcelona millora

L'informe La Salut a Barcelona 2009, de l'Agència de Salut Pública de Barcelona, indica que no es van superar els nivells de contaminació de l'aigua potable per trihalometans, l'únic element contaminant que havia donat problemes durant els últims anys. La reducció en les concentracions d'aquest compost va ser possible per les millores tecnològiques introduïdes a les plantes de potabilització d'Abrera i Sant Joan Despí.

Les competències sobre control de la qualitat de l'aigua estan repartides entre la Generalitat, els municipis i les empreses subministradores. Quan les anàlisis mostren la superació dels nivells legals el Departament de Salut els ajuntaments i les subministradores tenen l'obligació d'informar els usuaris potencialment afectats i emetre recomanacions perquè aquesta aigua no es faci servir, per exemple, per al consum de boca i l'alimentació.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.