Societat

consum

Els súpers més barats són al Baix Llobregat

La despesa en alimentació és la més baixa de Catalunya

Uns 1.000 euros es poden estalviar a l'hora de comprar

El Baix Llobregat i l'Hospitalet són els llocs amb els supermercats més barats de Catalunya. Així, els veïns d'aquesta comarca i de la segona ciutat més gran del territori es gasten uns 6.690 euros anuals en la compra, una xifra inferior a la despesa mitjana de l'Estat (6.800) i molt per sota del cost a Barcelona, Girona i Sabadell, on els ciutadans es gasten cada any més de 6.950 euros en el supermercat, segons l'estudi anual de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU).

Els comerços Mercadona d'Esplugues i Cornellà són els establiments d'alimentació més barats del Baix Llobregat si es fa mitjana entre la cistella fresca –només fruita, verdures, carn i peix– i la que s'anomena tipus, que inclou els 144 productes de consum més habituals frescos i envasats d'una família mitjana espanyola. En canvi, si només s'agafa com a únic barem la cistella tipus –les marques poden ser diferents –, el supermercat Alcampo (Sant Boi) ocupa el primer lloc del rànquing.

Un dels més cars a Girona

De fet, la cadena Alcampo és de les més barates pel que fa a marques blanques a tot l'Estat espanyol, juntament amb altres com el Lidl o Aldi. A l'altra banda de la balança hi ha el supermercat Valvi de la ciutat de Girona, un dels quatre més cars del país, segons l'informe de l'OCU, que revela un augment dels preus de les principals cadenes durant el 2011 després de la guerra de preus dels dos darrers anys. De fet, només El Corte Inglés ha reduït substancialment els preus d'un any a l'altre, tot i la pujada de l'IVA imposada pel govern el 2010.

Malgrat aquest increment de preus, la mitjana anual de despesa en compra s'ha reduït en 400 euros respecte a l'any passat –s'ha passat de 7.225 a 6.804–, un estalvi que es vincula directament amb l'augment de les considerades cistelles econòmiques; és a dir, comprar els productes més barats, sense importar la marca. Es calcula que la despesa anual mitjana d'aquest tipus de cistelles se situarà sobre els 4.800 euros. A més, però, l'estudi conclou que una família pot arribar a estalviar 1.056 euros l'any depenent del supermercat o cadena on es vagi a comprar. En alguns casos, també és important la ciutat a l'hora d'estalviar. Badalona i Santa Coloma de Gramenet (479 euros) són dues de les ciutats on menys es pot estalviar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.