Societat

tecnologia

La felicitat matina

Una investigació posa de relleu que els usuaris de Twitter difonen més missatges entusiastes a primera hora del matí

L'estrès del treball i les hores de descans incideixen en el comportament dels internautes a la xarxa

Les males notícies empitjoren l'estat d'ànim de les xarxes socials

L'entrenador del Barça assegurava fa uns dies que aixecar-se ben d'hora ens fa “imparables”, però amb el que no comptava Josep Guardiola és que matinar també és sinònim de felicitat. Almenys, així s'extreu de l'anàlisi de les piulades dels usuaris de Twitter, la xarxa social de missatges curts. Una investigació de la universitat nord-americana de Cornell, que publica la revista Science, conclou que les piulades que es realitzen a primera hora del matí són més optimistes que les de la resta del dia. L'altre repunt de bon humor es registra poc abans de la mitjanit.

Segons els autors de l'estudi, els sociòlegs Scott Golder i Michael Macy, aquest patró de comportament està directament relacionat amb l'estrès laboral i les hores de son. Així, a primera hora del matí, la positivitat envaeix la xarxa ja que, abans de les nou, els internautes encara no han entrat a treballar i s'acaben de llevar ben descansats. Pels volts de la mitjanit, es torna a detectar un pic de bon humor quan els usuaris de Twitter estan a punt de posar-se a dormir i descansar. També hi ha un augment significatiu dels missatges positius a la tarda, quan la gent plega de la feina.

Aquests factors també incideixen en el comportament del cap de setmana. Així, els dies no laborables l'estat d'ànim dels internautes és millor que la resta de la setmana. No obstant això, es repeteix el patró segons el qual l'entusiasme decreix a mesura que avança el dia.

El matí, doncs, torna a ser la franja horària de major felicitat. Això sí, el cap de setmana el pic es registra dues hores més tard ja que la gent no acostuma a matinar. Qui mana és el rellotge biològic i no l'alarma del despertador, segons destaquen els sociòlegs de la Universitat de Cornell.

El trist hivern

Tot i que les piulades entusiastes s'incrementen durant el cap de setmana, les que expressen sentiments d'angoixa, por o enuig es mantenen estables i sumen un nombre similar a la resta de dies.

Un patró similar han detectat els investigadors quan han centrat l'estudi en l'estat d'ànim segons les estacions de l'any. El volum de missatges negatius es manté estable faci fred o calor. En canvi, l'arribada de la primavera o l'augment de les hores de claror, a l'estiu, dispara les piulades entusiastes. Així, la tristor que s'associa a l'hivern té més a veure amb el descens de la positivitat que amb l'augment del mal humor.

Uns comportaments que, segons es desprèn de la investigació, es repeteixen arreu del món i no entenen de cultures, geografies o religions. Així, els pics de felicitat associats als caps de setmana als Emirats Àrabs Units no coincideixen amb dissabtes i diumenge, sinó amb els festius propis (divendres i dissabte). En canvi, els dies laborables, les piulades de major entusiasme es registren pels volts de les vuit del matí, com a la resta de territoris.

Una altra recerca basada en el Twitter, feta per la Universitat de Vermont, coincideix a detectar un major grau de felicitat els caps de setmana. A més, afegeix que el bon humor ja comença a repuntar el dia abans. Aquesta investigació també destaca que les festivitats, com ara Nadal, omplen d'entusiasme la xarxa. Ben al contrari, les males notícies incrementen les piulades d'insatisfacció. Hi ha casos estranys com la mort de Ben Laden ja que, tot i ser una bona notícia per a molts, va disparar l'angoixa pel temor a les possibles represàlies d'Al Qaida.

64
comportaments
diferents es detecten a través del programa d'anàlisi de text utilitzat pels investigadors de Cornell.
2
hores
de diferència hi ha entre el pic de felicitat els dies laborables (7.55 hores) i els cap de setmana (9.48 hores).
509
milions
de piulades que han realitzat 2,4 milions d'usuaris de 84 països han analitzat els sociòlegs de Cornell.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.