Societat

Barcelonès

Tensió en una manifestació a Badalona

El personal de neteja de les escoles públiques intenta ocupar l'Ajuntament

La Guàrdia Urbana els ho impedeix

L'Ajuntament de Badalona va viure ahir moments de tensió durant la protesta del personal de neteja de les escoles públiques i els edificis municipals. Enmig de la protesta, els manifestants –una setantena, la majoria dones– van intentar entrar a l'edifici consistorial. Asseguraven que el regidor de Seguretat s'havia mostrat tolerant amb l'ocupació, però la Guàrdia Urbana va fortificar l'edifici i els ho va impedir. Hi va haver crits, empentes i plors.

Els treballadors denunciaven que Fomento de Construcciones y Contratas havia retingut en la nòmina de setembre als membres del comitè d'empresa les hores sindicals de tot l'any –en alguns casos sous de gairebé 900 euros es veien reduïts a la meitat–. Feia dos dies que estaven tancats a la seu de Fomento a Badalona i ahir van voler traslladar la protesta a la plaça de la Vila.

La concentració es va fer de manera pacífica i fins i tot uns representants dels manifestants es van reunir al vestíbul de l'ajuntament amb regidors del govern del PP. Però a mesura que avançava la protesta s'escampava la brama que els manifestants podrien tornar a ocupar la seu de Fomento i, fins i tot, l'Ajuntament. La presència dels agents de la Guàrdia Urbana va anar en augment fins que van decidir tancar les tres reixes que donen accés a la casa de la vila. Els manifestants ho van veure com una provocació i van deixar de cridar consignes contra l'empresa i les van centrar en el govern local. La tensió màxima es va produir quan una regidora de l'oposició va demanar accedir a l'ajuntament i els manifestants van aprofitar-ho per intentar entrar-hi a la força. Es va produir un enfrontament entre manifestants i agents empenyent la porta, que finalment va ser tancada.

Ocupació autoritzada?

Va ser en aquest moment quan va saltar la polèmica. Els manifestants denunciaven que els haguessin impedit entrar a l'Ajuntament quan la nit abans Miguel Jurado, regidor de Seguretat, els ho havia permès, segons ells.

“El senyor Jurado va dir que si entràvem no ens tocaria ni un pèl; nosaltres quan hem volgut entrar, només volíem entregar un document i parlar amb l'alcalde o amb qui fos, se'ns ha dit que no”, va dir Araceli Garcia, presidenta del comitè d'empresa.

L'Ajuntament va puntualitzar que Jurado s'havia compromès a “no desallotjar-los a la força si ocupaven espais administratius”. El govern local va rebre fortes crítiques del PSC i ICV-EUiA per la política de seguretat i perquè no mitjançaven en el conflicte laboral. Conflicte, per cert, que mentre els manifestants es discutien amb els agents, es va solucionar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.