Societat

Arribar i moldre

Els Castellers d'Esplugues guanyen el Concurs de Castells Vila de Torredembarra el primer cop que hi participaven

La plata és per als Nois de la Torre, que completen per primer cop un èpic set de set

Moltes estrenes.Fins a sis colles van aconseguir alguna construcció inèdita en el seu repertori

Èxit de participació, molt poca llenya i rècord de castells de la gamma alta de set van ser els principals ingredients que van fer de la vuitena edició del Concurs de Castells Vila de Torredembarra la millor de la història. Per si no fos prou, bon ritme, bon ambient a plaça i emoció fins al final.

Els Castellers d'Esplugues van erigir-se en campions i van fer-ho per la porta gran: carregant el dos de set en la ronda de repetició, i quan en tenien prou amb un castell inferior per aconseguir-se l'or. I això que l'actuació s'havia torçat un xic en la segona ronda, quan, després del cinc de set, el dos quedava en intent desmuntat per indecisió de la canalla. Sense complexos, van jugar fort amb el tres de set aixecat per sota, el millor castell que han descarregat mai. Completat amb precisió, ja tenien mig concurs a la butxaca, però els cargolins en volien més: necessitaven enfrontar-se a la fatídica caiguda de l'11 de setembre i van tornar-hi amb el dos de set, una torre que es va carregar sobradament però a la qual una excessiva lentitud va passar factura. L'estructura va dir prou poc després de la sortida de l'aixecador. Tot i la caiguda, millor actuació de la seva història i molt meritòria primera posició.

L'alegria del set de set

Si el tres de set amb el pilar va ser el castell protagonista en la darrera edició del concurs, ara fa dos anys, aquest cop la novetat va ser el set de set, un castell poc freqüent i de creació recent. Nois de la Torre i Castellers del Poble-sec l'intentaven per primer cop, i a tots dos els va fer pujar al podi. Els barcelonins van ser els primers a aixecar-lo, però els amfitrions van saber superar la pressió i embutxacar-se'l malgrat les dificultats: un terç va haver de fer tot el castell amb els pantalons avall, i un segon va aguantar mig castell en una posició inversemblant. El convenciment de la colla i un traspàs magistral de l'enxaneta van ser clau per completar-lo.

El cinc de set i el quatre de set amb el pilar van acompanyar el set de set de les dues colles de la camisa blau cel, que van desempatar tan sols per tres punts de penalització dels del Poble-sec.

Disputat quart lloc

La victòria va ser renyida fins al final, però per la quarta posició no hi va haver menys disputa. Minyons de l'Arboç, Castellers de la Sagrada Família i Castellers d'Altafulla aconseguien el cinc de set, i el tres i el quatre amb el pilar, que les tres colles van celebrar de valent: per als de l'Arboç, era la millor actuació d'una temporada molt difícil; per als de la Sagrada Família, la millor de la seva història amb el seu primer cinc de set, mentre que els d'Altafulla repetien el seu millor registre.

Petits grans èxits

La resta de colles també es van sumar a la festa, cadascuna en la mesura de les seves possibilitats. Entre els reptes assolits, cal destacar el primer pilar de cinc descarregat per la Jove de Vilafranca, encara que fora de les rondes puntuables, i els primers castells de gamma alta de set dels Salats de Súria i de la Colla Jove de l'Hospitalet: el quatre amb el pilar carregat pels primers i el tres amb el pilar descarregat pels segons. Tot i que aliens a la competició, els Torraires de Montblanc s'anotaven la millor actuació dels darrers deu anys.

VIII Concurs de Castells Vila de Torredembarra
1. Castellers d'Esplugues
5/7, 2/7(id), 3/7s, 2/7 (c)
2. Nois de la Torre
4/7p, 5/7, 7/7
3. Castellers del Poble-sec
5/7, 7/7, 4/7p
4. Minyons de l'Arboç
4/7p, 5/7, 3/7p
4. Castellers de la Sagrada Família
5/7, 4/7p, 3/7p
6. Castellers d'Altafulla
4/7p, 3/7p, 5/7
7. Castellers de Badalona
3/7, 4/7p, 3/7p
8. Colla Jove de l'Hospitalet
4/7, 3/7, 3/7p
9. Salats de Súria
3/7, 4/7, 4/7p (c)
10. Colla Jove de Barcelona
3/7, 4/7, p/5
11. Castellers de Cerdanyola
2/6, 3/7, 4/7
12. Colla Jove Xiquets de Vilafranca
3/7, 4/7 (c), 2/6
13. Torraires de Montblanc
4/6p, 2/6, 3/6p
Els millors registres de la història del ‘Concurset'
El certamen en què poden participar les colles que aquesta temporada no han aconseguit cap castell de vuit ha vist fins a 22 castells de la gamma alta de set: un dos de set carregat, un tres de set aixecat per sota, dos sets de set, sis cincs de set, set quatres de set amb el pilar i cinc tres de set amb el pilar.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.