Societat

Operació tortuga a Malgrat

Troben un niu de babaues a la platja amb una trentena de cries i les alliberen al mar

El fet sorprèn perquè normalment aquests animals trien altres costes per nidificar

La seva esperançade vida és molt baixa i tan sols una de cada mil arribarà a ser adulta

Casualitat, sort o mera supervivència, o potser una barreja de tots tres conceptes ha fet possible que aquest cap de setmana es produís un petit miracle animal a la platja de Malgrat de Mar. L'ampla i transitada costa del municipi turístic s'ha descobert també com a refugi inhabitual, però alhora efectiu, perquè una tortuga babaua (Caretta caretta) hi nidifiqués. És un fet molt estrany, perquè aquests animals acostumen a pondre els ous a platges poc habitades de Grècia, Turquia i Itàlia, però en aquesta ocasió es creu que la femella es va desorientar i va anar a parar a la costa del Maresme a principis de juliol.
Dissabte passat, un veí que passejava per la zona va descobrir al costat d'unes caravanes aparcades al Camí de la Pomereda una cria de tortuga. L'animal havia confós la claror artificial dels fanals amb la de la lluna, que li havia de marcar el camí natural cap al mar. Els agents rurals van donar l'alerta a la Fundació per a la Conservació i Recuperació d'Animals Marins (CRAM), que es va desplaçar fins al lloc per localitzar el niu. “El vam trobar a uns quinze metres de l'aigua”, explica la cap de comunicació de l'entitat, Elsa Jiménez. Des de llavors, i sota l'estricta vigilància dels membres de la fundació, s'han pogut rescatar trenta-una cries que han estat alliberades directament al mar. La majoria surten de l'ou durant la nit, quan la calor no és tan extrema i tenen més possibilitats d'arribar fins a l'aigua sense ser atacades pels depredadors.

A cada niu hi sol haver entre 80 i 120 ous. Quan neixen, les tortugues fan uns 10 centímetres i pesen uns 50 grams. La seva esperança de vida és molt i molt baixa, i tan sols una de cada mil arribarà a ser adulta. A més, fonts del CRAM recorden que la tortuga babaua, malgrat ser la més habitual al Mediterrani i l'Atlàntic, es troba en greu perill d'extinció. Als seus enemics naturals, els crancs i les gavines, cal afegir-hi els plàstics que hi ha a l'aigua i les xarxes dels pescadors.

La localització del niu ha estat tota una troballa a la costa catalana, però no és el primer cas al Maresme. L'any 2006 i també a l'octubre, es va trobar un niu a la platja de Premià de Mar. De la quarantena de cries que van néixer, només se'n van salvar cinc. “S'ha d'anar molt amb compte, i recomanen a la gent que avisin sempre a la Fundació abans d'intentar ajudar les tortugues pel seu compte”, diu Jiménez. Ningú no pot descartar que l'episodi es torni a repetir, encara que el lloc triat hagi estat trepitjat per desenes de banyistes i hagi aguantat les sacsejades de la màquina de netejar la sorra. Si alguna de les cries arriba a adulta podria tornar a Malgrat a nidificar. I el cicle tornaria a començar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.