Societat

Un de cada cinc catalans és pobre

Les entitats socials parlen d'una situació d'“emergència”

Unes 161.000 persones no reben cap tipus de prestació

Un de cada cinc catalans viu amb menys ingressos que el salari mínim, segons alerten les entitats socials. La Taula del Tercer Sector Social, que agrupa unes quatre mil entitats, ha presentat aquest dilluns la campanya Donem el millor de nosaltres per demanar al Govern que prioritzi les polítiques de cohesió social i a la ciutadania que col·labori davant d'una situació d'“emergència”.

La presidenta de la Taula del Tercer Sector, Àngels Guiteras, ha estat contundent: “La lluita contra la pobresa és ara o ara”, ha dit. Guiteras ha criticat les polítiques del Govern i ha lamentat que els pressupostos del 2011 no incloguessin més aportacions per fer front a la pobresa, que va en augment. El coordinador de Creu Roja, Enric Molist, ha afirmat que es tracta d'una “situació sense precedents” des de la postguerra.

Les entitats treballen ara en millorar el finançament de polítiques socials i econòmiques amb els pressupostos de 2012. Insisteixen que les polítiques de cohesió social impliquen tots els departaments, i no només el de Benestar Social i Família.

A més, les entitats preparen una llista de 25 propostes que intentaran que s'incloguin en els programes electorals per al 20-N. Entre altres, demanen que s'augmenti el salari mínim fins als 800 euros, que es promogui la mediació per a les persones que es queden sense habitatge, que es reformi el sistema de finançament de la Llei de la dependència i que s'assegurin els ajuts en alimentació.

Pobresa en augment

Les dades presentades aquest dimarts indiquen que un 20,4% de la població viu per sota del llindar de la pobresa, ja que ingressen menys de 640 euros mensuals, l'import del salari mínim. Els més vulnerables són els majors de 65 anys, on l'índex arriba al 25,1%, i els menors de 16, amb un 23,4%.

Les famílies nombroses i monoparentals són les més castigades. Sis de cada deu famílies nombroses viuen per sota el llindar de la pobresa, i en el cas de les monoparentals el balanç és de 4 de cada 10.

Les entitats socials assenyalen que 161.000 catalans no reben cap tipus de prestació, i que 336.000 persones no tenen atur. A aquestes xifres, s'hi sumaran en els propers mesos les 170.000 persones que deixaran de rebre el subsidi d'atur entre l'octubre i el març i només rebran com a prestació els 420 euros estatals, si continua vigent aquesta ajuda conjuntural.

Després de la reforma en el pagament de la Renda Mínima d'Inserció (RMI), unes 6.000 persones s'han quedat sense aquesta ajuda. Al juliol del 2011, rebien la prestació 34.535 persones.

Les dades relatives a l'habitatge no són millors. Uns 36.800 catalans no tenen llar o viuen en un lloc inadequat, amb 3.500 persones sense sostre, i cada dia s'executen a Catalunya 21 desnonaments. El 32% de les llars catalanes tenen la percepció d'arribar a fi de mes amb dificultats.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.