Societat

Joaquim Valls

Autor de llibres d'autoajuda

“Ser feliç no és estar bé, sentir-se bé i passar-ho bé”

Escrigui en un paper allò que vol canviar i reciti-ho abans d'anar a dormir. El seu mètode per millorar sembla molt fàcil, no?

No, fàcil no ho és. Són mesos d'exercicis que requereixen una perseverança per part de la persona. S'hi ha de dedicar entre quinze minuts i una hora al dia. Jo proposo treballar amb tècniques de psicologia positiva i de reeducació de l'inconscient a través de la transformació de l'escriptura i l'autosuggestió.

I què és el que ens cal canviar més sovint?

Si jo li dic a algú, abans d'anar a dormir, que em digui el millor que li ha passat en tot el dia, serà incapaç de fer-ho. Però el segon dia ja sabrà com contestar-me. El 90% de la nostra actuació està determinada per l'inconscient. Per això hem d'aprendre a reeducar la nostra mirada i canviar les coses a què prestem atenció. Començar a mirar les coses bones.

Suposo que missatges així són els que expliquen l'èxit de l'autoajuda en un moment de crisi com l'actual.

L'èxit dels llibres d'autoajuda és previ a la crisi. El problema que tenim a la societat és que ens hem equivocat en el concepte de la felicitat, que pensem que equival a tres coses: estar bé, sentir-se bé i passar-ho bé. I ens hem oblidat de dos elements molt importants: fer les coses bé i fer el bé als altres.

És a dir, la pèrdua de la cultura de l'esforç.

El que ens passa llavors és que no som feliços i la societat, per tal de substituir la felicitat, ha creat el consum. Però a la planta sisena d'El Corte Inglés no s'hi troba pas, la felicitat. Estem educats en la comoditat, i tot això ens acaba generant angoixa.

I per això recorrem als llibres d'autoajuda?

De fet, hi ha veritables addictes als llibres d'autoajuda, igual que n'hi ha a les dietes miracle: les segueixen totes, i mai no s'aprimen! Hi ha, però, dos tipus d'autoajuda: els que parlen de bones intencions, i els que t'expliquen com arribar-hi. Jo vaig voler formar part d'aquests darrers.

Siguem pràctics, doncs. Com pot canviar la seva sort una persona a l'atur?

Per a una persona a l'atur és important ancorar aquelles emocions positives, que li donen tranquil·litat, per recuperar-les en moments de tensió, com una entrevista de feina. Per exemple, es pot aprendre a visualitzar-les a través de la música, que és un abocador de records. O fer servir una olor, i fins i tot un color.

I quin consell donaria al proper president del govern espanyol?

Al president del govern? Li diria que es fixi en Josep Guardiola.

I això?

Perquè ell és l'exemple de líder en aquest país. Té una gran capacitat de comunicació, és valent i treballa com un animal. Però en aquest cas, em temo que serà difícil...

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.