Societat

Energia

El cementeri nuclear es queda en zona morta

Els municipis amb centrals reclamen que s'aprovi la ubicació abans del 20-N

Una altra legislatura, sense acord

Amb les eleccions del 20-N a la cantonada, els municipis que formen part de l'Associació de Municipis en Àrees amb Centrals Nuclears (AMAC) estan cada cop més neguitosos. Gairebé dos anys després que el govern espanyol decidís obrir un procés per instal·lar a l'Estat un magatzem temporal centralitzat (MTC) on dipositar tots els residus nuclears que generen les centrals espanyoles, el consell de ministres encara no ha decidit ni ha aprovat a quin municipi s'hauria d'instal·lar el cementeri nuclear i el més probable és que el tema no es resolga abans de les eleccions. L'AMAC defensa les candidatures d'Ascó, a Catalunya, i Yebra, a Castella-la Manxa.

Representants d'aquesta associació es van reunir ahir amb el secretari d'Estat d'Energia del Ministeri d'Indústria, Fabricio Hernández, i esperaven sortir amb alguna mena de compromís o calendari.

La reunió va ser titllada de “frustrant” per l'AMAC, que tem que tot el procés –si no és que es pren una decisió ara–, es pot allargar com a mínim un any més, si el proper govern de l'Estat opta per tirar-lo endavant. “Ha estat una reunió llarga i dura i l'única cosa que hem tret és que el Ministeri d'Indústria ha fet la feina que havia de fer i que el tema està damunt la taula del consell de ministres”, es lamentava Josep Martínez, primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament d'Ascó. Per Martínez, l'accident de Fukushima encara dóna més arguments als defensors de l'MTC. “Només va resistir el terratrèmol el magatzem. Estem preocupats per la seguretat dels nostres veïns”, va afirmar Martínez.

Davant d'aquesta situació, l'AMAC ha convocat una reunió de la directiva per la setmana vinent en què no descarten trencar relacions amb el govern de l'Estat com a mesura de pressió perquè es prengui una decisió sobre el cementiri ja.

Set pobles produeixen el 70% de l'energia del país

A les comarques del Camp i l'Ebre es produeix el 70% de l'energia que es consumeix a Catalunya. Aquesta important producció energètica es concentra en set termes municipals: Ascó, La Fatarella, Móra la Nova, Riba-roja d'Ebre, Tivissa, Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant i Vilalba dels Arcs, on hi ha tres centrals nuclears, una planta de cicle combinat, tres centrals eòliques, una central hidroelèctrica i dues centrals fotovoltaiques. Aquests set municipis han constituït aquesta mateixa setmana la Mesa d'Alcaldes de l'Energia de Catalunya amb la clara voluntat d'incidir en la política energètica del país. “Volem que se'n recorden, de nosaltres, a l'hora d'invertir, i que no totes les inversions se'n vagin al 22@”, manifestava el president d'aquesta Mesa i alcalde de Tivissa, Jordi Jardí. De moment han aconseguit formar part de la mesa que elabora la nova llei de l'energia de Catalunya i estan preparant unes jornades sobre energia i compensacions socioeconòmiques que es faran a finals de novembre.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.