Societat

Una altra cooperant segrestada a l'Àfrica

Una palafrugellenca i una madrilenya de Metges Sense Fronteres són preses com a ostatges en un camp de refugiats de Kenya

Afers Estrangers assegura que les dones estan localitzades i demana “discreció” per alliberar-les

Una cooperant catalana i una madrilenya van ser segrestades ahir al camp de refugiats de Dadaab, el més gran del món, situat a l'est de Kenya, a uns cent quilòmetres de la frontera amb Somàlia, segons va confirmar ahir el Ministeri d'Afers Estrangers i Cooperació espanyol. La cooperant catalana és la palafrugellenca Montserrat Mone Serra Ridao, d'uns quaranta anys i professora en excedència de Tecnologia de l'institut El Pedró de l'Escala, i l'altra, una madrilenya que no ha estat identificada, segons va confirmar el ministeri.

La directora d'operacions de Metges Sense Fronteres a Barcelona, Raquel Ayora, no va voler confirmar el nom de les segrestades ni la procedència “per prudència i respecte a les famílies”, però va assegurar que ja ha comunicat a les famílies l'estat de la situació. Les dues cooperants estarien localitzades i en bon estat de salut, però retingudes, segons el Ministeri d'Afers Estrangers espanyol. La diplomàcia espanyola va explicar que està duent a terme “totes les accions necessàries” per aconseguir l'alliberament de les dues dones i va fer una crida a mantenir la “màxima discreció” per garantir-ne la seguretat.

Les dues víctimes pertanyen a la divisió logística de l'organització internacional Metges Sense Fronteres (MSF) i treballaven al camp de refugiats Dadaab, on l'organització ofereix assistència primària als refugiats, segons va explicar Ayora. Les cooperants estaven treballant en la construcció d'un hospital, juntament amb altres activistes kenyans i de diverses nacionalitats. En el moment del segrest hi havia a la zona vuit cooperants internacionals més i seixanta kenyans.

El segrest es va produir quan les dues cooperants viatjaven en un vehicle que va ser atacat a trets. Segons fonts policials kenyanes, el conductor –de nacionalitat kenyana– va resultar ferit de gravetat. De moment, ningú no ha reivindicat el segrest, però els primers indicis apuntaven ahir el grup islamista Al-Shabab, vinculat a la xarxa Al-Qaida.

Antecedents

Amb el d'ahir ja són tres els segrestos d'estrangers a l'est de Kenya en poc més d'un mes. Durant els mesos de setembre i octubre una dona britànica i una francesa van ser segrestades a l'arxipèlag turístic de Lamu, a desenes de quilòmetres de la veïna Somàlia. Totes dues van ser dutes, posteriorment, a Somàlia pels segrestadors.

Metges Sense Fronteres és l'única ONG que es desplaça sense la companyia de policies ni de militars per la zona de Dadaab, una regió amb una inseguretat crònica a causa –segons les autoritats kenyanes– de les constants infiltracions de militants d'Al-Shabab. Fins ara no hi havia hagut cap segrest de personal de MSF a Kenya, però sí de membres d'altres ONG que operen al país. El 2009 un nord-americà, un zimbabuès i un pakistanès van ser presos com a ostatges a Mandera, al nord de Kenya, i retinguts durant uns mesos a Somàlia. El setembre passat, un xofer kenyà de l'ONG Care va ser segrestat a Dadaab.

MSF du a terme a Kenya diversos programes de vacunació i nutrició. I, concretament al camp d'Ifo 2 –el lloc on es va produir el segrest d'ahir–, l'organització està construint un hospital per als refugiats d'aquesta zona d'Àfrica colpejada per la guerra i la fam.

2008
20.04
Els tripulants del tonyinaire ‘Playa de Bakio' van ser segrestats durant quatre dies per pirates somalis. Poc més d'un any després, va ser retinguda la tripulació del pesquer ‘Alakrana' durant gairebé dos mesos. Dos dels culpables van ser detinguts i compleixen condemna a Madrid.
2007
26.12
Una metgessa espanyola i
una infermera argentina que treballaven també per Metges Sense Fronteres van ser retingudes a la regió de Puntlandia, a Somàlia per un grup de milicians de la zona. Van ser alliberades el 2 de gener del 2008 després de negociar un rescat d'uns 250.000 dòlars.
2009
29.11
Tres cooperants de Barcelona Acció Solidària que viatjaven en una caravana per Mauritània van ser segrestats. Alícia Gámez va ser alliberada al març del 2010 en l'inici de les negociacions del rescat, i Roque Pascual i Albert Vilalta (ferit en una cama), a l'agost gràcies al pagament de l'Estat.
2008
26.11
El fotògraf gallec José Cendón segrestat a Somàlia juntament amb un periodista va ser retingut durant 38 dies.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.