Societat

Clam antiretallada

El retorn dels “indignats” dóna veu als col·lectius en contra de la tisorada

Ambient familiar en una jornada sense incidents

Al final es van fer marxes en defensa de l'educació, la sanitat i l'habitatge

Un grup va acabar la marxa ocupant un pis al districte dels Nou Barris

Desenes de milers de persones van ocupar ahir de forma pacífica el centre de Barcelona per protestar contra les tisorades del govern. En un ambient molt festiu, però alhora reivindicatiu, els “indignats” van recórrer en dues hores el tram entre la plaça Catalunya i l'Arc de Triomf, on la manifestació es va dividir en tres marxes per la ciutat en defensa de l'educació, la sanitat i l'habitatge.

Abans d'arribar al final del passeig Sant Joan, famílies amb nens, joves i gent gran de tots els punts del país –també hi havia gent de Madrid– van concentrar-se a la plaça Catalunya per expressar de forma clara i ostensible el descontentament amb la situació actual. Sota el lema “De la indignació a l'acció”, la marxa va transcórrer sense incidents fins a arribar a la Borsa, on diversos grups reduïts de joves van llançar brossa i pots de tinta vermella contra la façana de la institució.

Aquest va ser l'incident més rellevant d'una jornada en la qual, un altre cop, polítics i banquers es van endur les grans esbroncades. “No ens representen”, “En diuen democràcia i no ho és” i els mots “Banquers, lladres” d'algunes pancartes, van ser tres de les proclames més escoltades en la marxa, en què van participar 60.000 persones segons la policia, 250.000 segons els “indignats”. Quan la protesta ja arribava a l'Arc de Triomf encara hi havia manifestants a Catalunya.

A ritme de l'Estaca, batucades i Ska-p, la concentració –en què es van veure estelades– va passar per davant de l'edifici d'Interior, que va ser custodiat amb una quinzena de furgonetes dels Mossos. La forta presència policial va provocar els crits de “Puig, dimissió” i “Jo també hi era, al Parlament”, però la tensió no va anar a més i els manifestants van anar arribant a l'Arc de Triomf.

L'hora de passar a l'acció

La manifestació es va dividir en tres marxes alternatives. Una de les més massives va ser la de sanitat, que va anar a parar a l'hospital del Mar, on estava previst que es fes una assemblea. La marxa per l'educació, per la seva banda, va portar milers de joves cap a la Facultat de Geografia i Història de la UB del Raval i a la plaça dels Àngels, davant del Macba, on a la nit hi havia prevista una altra assemblea.

Pel que fa a la protesta en defensa de l'accés a l'habitatge, un grup d'“indignats” va ocupar al final del recorregut un domicili del districte dels Nou Barris. Fonts dels Mossos van explicar que s'està en espera de contactar amb el propietari del pis per decidir si els desallotgen. Les mateixes fonts van confirmar que no s'havia hagut de fer cap detenció en una jornada que podria marcar un punt d'inflexió en el moviment del 15-M, que en les darreres setmanes havia desaparegut del focus mediàtic. Alguns “indignats” van explicar ahir que creuen que ha arribat el moment de passar de les propostes als fets i començar a fer “accions més concretes” contra la tisorada.

S'ha de crear un partit o una entitat que ens representi més enllà d' esquerres i dretes
Natàlia Domènech
Barcelona
Hem de fer reforçar els vincles entre les assembles de barri i generals i fer arribar més propostes
Adriana Murua Barcelona
El moviment s'ha de radicalitzar perquè l'objectiu ha de ser acabar amb el capitalisme
Jesús Ramos Barcelona
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.