Societat

Salut

Els sindicats de la sanitat fan front comú davant Ruiz

Les cinc organitzacions de treballadors compareixen conjuntament per denunciar la “paràlisi” de les negociacions

La setmana vinent es reuniran per debatre la possibilitat d'anar a la vaga

Els cinc sindicats presents a la taula sectorial de l'Institut Català de la Salut (ICS) –Metges de Catalunya, CCOO, UGT, Satse i Catac-CTS– van exhibir ahir la seva unitat en una compareixença conjunta en què van carregar contra la conselleria de Salut de la Generalitat per la “paràlisi” en la negociació sobre la retallada addicional de 77 milions d'euros del pressupost de l'empresa pública més gran de Catalunya abans de finals d'any.

El mínim comú denominador que exigeixen els sindicats és que l'ICS ofereixi “garanties” suficients que en cas d'executar la retallada de 45 milions d'euros de les 40.000 nòmines abans de finals d'any, es posi per escrit que no es produiran més tisorades en les plantilles ni en les nòmines el pròxim any. Segons els sindicats, aquest és un compromís que l'ICS no accepta.

La secretària adjunta de Metges de Catalunya (MC), Lurdes Alonso, va resumir la situació assegurant que hi ha un “profund malestar” en el col·lectiu mèdic per la pèssima gestió i per com s'estan duent a terme les retallades, i va retreure a l'administració la falta de diàleg amb el col·lectiu de treballadors.

Desmentint el conseller

Alonso va explicar que si els centres concertats de la Xarxa Hospitalària d'Utilització Pública (XHUP) han arribat a acords amb els treballadors per retallar nòmines i aplicar retallades addicionals és perquè en aquests casos sí que s'han ofert garanties. El portaveu de CCOO Joan Canals va advertir que és molt difícil negociar amb amenaces i, encara més, després que el conseller de Salut, Boi Ruiz, anunciés que s'estaven fent reunions i avenços que els cinc sindicats van negar taxativament.

De fet, els representants sindicals van coincidir a assenyalar que tot continua igual que després de la reunió del dia 3 i que l'ICS ni els ha tornat a convocar ni els ha ofert una proposta alternativa.

Els treballadors consideren “inadmissible” la nova retallada perquè, entre d'altres coses, ja s'han tancat un 40% de les sales d'operacions, 1.300 llits d'hospital, 59 punts d'atenció continuada a la nit i s'ha reduït la plantilla en més de 3.000 interins.

Onada de protestes

El malestar existent entre els treballadors s'escenificarà avui amb la convocatòria d'una manifestació unitària davant de la seu de la conselleria de Salut de la Generalitat. La cosa pot anar a més perquè la setmana vinent, els sindicats es reuniran per abordar la possibilitat de convocar una vaga conjunta, si bé ahir van reconèixer que cal estudiar-ho bé, perquè la intenció és no perjudicar els pacients.

Sobre la possibilitat que la vaga s'arribi a celebrar, Alonso va recordar que la majoria dels metges dels vuit hospitals de l'ICS ja han aprovat la convocatòria, així com la majoria dels delegats de l'atenció primària.

En alguns centres, la idea de la vaga ja ha pres cos i es comença a parlar de dates concretes. En declaracions a Europa Press, el delegat sindical de CCOO al Joan XXIII de Tarragona, Ferran Aiximeno, va especificar que alguns sanitaris han proposat el 18 de novembre.

D'altra banda, el gerent de l'ICS, Joaquim Casanovas, va explicar ahir a Lleida que s'estan estudiant fórmules per descentralitzar la gestió de l'empresa i donar autonomia als centres de treball. Casanovas va dir que el procés no es farà mai a costa de l'entrada de capital privat. “La llei ho prohibeix”, va especificar.

Menys operacions i visites externes els dies de pont

L'activitat a sales d'operacions i consultes externes es veurà afectada la vigília de Tots Sants i la setmana de la Constitució i la Puríssima. Els arguments de l'ICS són els de buscar l'eficiència i racionalització del servei. L'afectació segons els hospitals serà la següent:

Bellvitge: 31 d'octubre, 9 de desembre i s'està valorant el 23 de desembre.

Viladecans: 31 d'octubre i 5 de desembre. S'està valorant el 9 i el 23 de desembre.

Trueta: 31 octubre, 5, 7 i 9 de desembre.

Trias i Pujol: 31 octubre, 5, 7 i 9 de desembre.

Vall d'Hebron: 21 i 31 d'octubre, 9, 27 i 30 de desembre.

Arnau de Vilanova: 10, 11 i 31 d'octubre i 5 i 7 de desembre.

Joan XXIII: 31 d'octubre i 9 i 30 de desembre.

Tortosa: 31 d'octubre i 5 de desembre.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.