Societat

Religió

Una nova església

L'Església ortodoxa romanesa, cada cop amb més fidels, construeix una gran església al districte de Sant Andreu de Barcelona

El nou edifici de culte vol ser un punt d'encontre no només per a la comunitat romanesa establerta a Catalunya, sinó per a tota la ciutat

L'espai religiós vol esdevenir un centre de cultura

L'edifici està finançatpels fidels amb l'ajuda del govern de Romania i l'ambaixada

“Vam estar buscant i buscant, i mira, al final vam trobar el solar ideal al carrer Capella”, explica amb ironia l'arxipreste Aurel Bunda, rector de la parròquia ortodoxa romanesa Sant Jordi de Barcelona. En aquest solar del barri de Sant Andreu ja s'estan fent els fonaments de la que serà la primera església ortodoxa romanesa de propietat a l'Estat i una de les més importants d'aquesta confessió cristiana fora de Romania i que, ben segur, serà un punt de referència a Catalunya i a Barcelona i no només per a la comunitat romanesa.

La idea del rector Bunda és que aquesta església ortodoxa romanesa de Barcelona –que, segurament, estarà enllestida d'aquí a vint mesos– sigui, també, un centre cultural important al barri. Precisament un dels projectes que Bunda s'afanya a avançar és que volen obrir una escola de frescos bizantins. “A Catalunya, un país amb un romànic impressionant, posarem a l'abast de la gent les tècniques de treballar els frescos. Portarem pintors romanesos experts a pintar amb les tècniques de l'època del romànic, que és com pintem encara ara nosaltres l'interior de les nostres esglésies”, explica. Precisament un d'aquests pintors serà l'encarregat de pintar l'interior de la nova església.

Les esglésies ortodoxes romaneses tenen una arquitectura molt particular que s'ha preservat durant segles i que els fidels identifiquen amb el seu culte. El treball és, sobretot, a l'interior. Hi ha una complexitat de voltes i arcs decorats amb icones, frescos i mosaics. Exteriorment l'element arquitectònic més identificatiu és el cimbori, que el diferencia de la resta d'esglésies cristianes.

La construcció d'aquesta església –el projecte de la qual l'ha fet l'estudi d'arquitectura Tgin, Taller de Gestió Integral– és ara mateix una veritable necessitat per als creients ortodoxos romanesos que viuen a Catalunya i que des de l'any 2000 fan les seves cerimònies a la parròquia catòlica Sant Francesc, al costat de la plaça Espanya, que els han deixat.

“Ens cal molt urgentment la nova ubicació perquè ara estem molt estrets. A més, tenim ganes de poder fer més activitats a banda de la confessional”, assegura Aurel Bunda. El nou edifici tindrà un espai total de 800 metres quadrats. A banda de l'església hi haurà un edifici annex i un soterrani, on s'ubicaran els despatxos parroquials, les aules per fer la catequesi i diverses sales polivalents. També hi haurà una biblioteca. “La nostra intenció és obrir-nos a la gent del barri. Un barri que ens ha acollit amb els braços oberts...”, especifica.

I els diners per pagar aquest edifici? Doncs ja des de l'adquisició del solar, els fidels ortodoxos romanesos són els principals finançadors. La parròquia Sant Jordi, però, ha rebut l'ajuda del govern de Romania i de l'ambaixada.

La comunitat romanesa a Catalunya és una de les més importants i està formada per més de 63.000 persones. Bunda calcula que diàriament per la nova església passaran un centenar de persones i que els caps de setmana i dies festius especials les xifres es multiplicaran. “El dia que vam venir a beneir el solar vam ser 3.000 persones.”

2000
És l'any
en què es va crear a Barcelona la primera comunitat ortodoxa romanesa. Uns anys més tard, el 2007, aquesta comunitat, amb poc espai per poder practicar els seus rituals religiosos, va adquirir un solar al barri de Sant Andreu. Ja s'hi fan els donaments, i el 2012 l'església nova estarà enllestida.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.