Societat

Girona, entre les demarcacions de l'Estat amb més tanatoris

Gairebé totes les ciutats gironines de més de 20.000 habitants tenen tanatori

La cremació representa avui prop d'un 25% dels serveis a Girona

Les funeràries integren més serveis per a l'entorn familiar

“Les funeràries ara cuiden més els vius, l'entorn del difunt”

A les comarques de Girona hi ha actualment uns vint-i-quatre tanatoris, més de la meitat dels quals –tretze– formen part del grup Mémora, un dels principals grups d'aquest sector a l'Estat (cent deu tanatoris el 2009). Aquest grup és també l'impulsor de les properes obertures d'instal·lacions a les nostres comarques: a Llagostera, on es preveu que el nou tanatori obri el primer trimestre del 2012, i a Cassà, on un projecte actualment en estudi es podria materialitzar en els propers dos anys. Gairebé totes les ciutats gironines de més de 20.000 habitants tenen tanatori, cosa que fa dir a Xavier Poch, delegat del grup Mémora per a Catalunya i Aragó, que el territori gironí és sens dubte dels que tenen millor cobertura en tanatoris de tot l'Estat. Pel que fa als crematoris, n'hi ha set actualment en total en aquestes comarques i en l'activitat de Mémora –que realitza el 60% dels serveis funeraris de la zona– la incineració representa avui un 20% de l'activitat (un 25% a Girona ciutat). Més enllà de les infraestructures, Xavier Poch considera que el principal repte que té el sector per als pròxims anys és saber oferir un servei més global per a l'entorn del difunt: “Ens cuidem més dels vius que no ho fèiem abans”, diu el delegat de Mémora per explicar aquesta evolució. D'entrada la vetlla del cos, i fins i tot la cerimònia religiosa, es realitzen cada cop més al tanatori en lloc del domicili familiar i la parròquia. Però cada cop més, també, les funeràries ja no es limiten a posar un cos en una caixa, sinó que ofereixen més serveis, com ara assistència psicològica per als dols més traumàtics, o administrativa per ajudar els familiars a fer les gestions correctes. També creix l'edició de documents a la memòria dels difunts, i un proper pas podria ser la gravació en vídeo, per al record, de la cerimònia.

Acte cívic avui en honor dels difunts

Tot i que el dia dels morts només és demà, la diada de Tots Sants i el cap de setmana anterior són els dies de màxima freqüentació als cementiris. L'acte cívic en honor dels difunts tindrà lloc al cementiri municipal de Girona avui a les dotze del migdia. Durant aquests dies, els cementiris de la ciutat seran oberts en els horaris habituals, de les nou del matí a les sis de la tarda. El que sí que ha variat aquesta setmana –tot i que no tingui cap relació directa amb el dia de Tots Sants– són les taxes de cementiri de Girona: s'apujaran prop d'un 3%, emmarcades en l'augment de la majoria de taxes municipals que es va aprovar en l'últim ple.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.