Societat

TRIBUNALS

El president d'Habitat, a judici per cinc obrers morts

La fiscalia sol·licita dos anys de presó per a Bruno Figueras i un altre directiu, i entre dos i quatre anys per a quatre imputats més

L'accident laboral al 22@ arriba als jutjats al cap de cinc anys

L'accident laboral al carrer Almogàvers del districte 22@ de Barcelona en què van morir cinc operaris (tres ciutadans pakistanesos i dos d'equatorians) arriba avui a judici cinc anys després que set treballadors van quedar colgats dins una rasa en una promoció del grup Habitat. La previsió del tribunal penal número 22 és que la vista s'allargui tota la setmana si no prosperen els intents de les defenses d'arribar a un acord de darrera hora.

La gravetat d'aquest accident va posar a la picota el sector de la construcció, part del qual s'ha enriquit a còpia de subcontractar empreses amb treballadors precàriament. Els pakistanesos morts treballaven amb documentació falsa i sense alta de la Seguretat Social. El cas, a més, va marcar un punt d'inflexió en la investigació dels accidents laborals perquè per primer cop s'hi imputaven els màxims directius d'una empresa.

El jutge va processar el president d'Habitat i llavors president de Construmat, Bruno Figueras, i el seu director general, Fernando Cirera, per als quals la fiscalia sol·licita dos anys de presó per cinc delictes d'homicidi imprudent i dos delictes de lesions, que el sindicat CCOO –que és acusació popular, com la UGT– apuja a 7 anys. Hi ha 4 imputats més que s'enfronten a penes que van de 2,5 anys a 4 anys de presó.

Figueras i els altres imputats van abonar 200.000 euros d'indemnització a les famílies de quatre dels operaris morts, una reparació del dany molt qualificada amb què se cerca l'atenuació de la pena. Els únics que continuen en el procés perquè no han acceptat els diners són els pares i el germà de Javier Cortel Vega.

En aquest temps, Figueras ha perdut la popularitat entre l'empresariat català, desgastada també perquè ha d'afrontar un concurs de creditors d'Habitat, que es va acabar l'abril de l'any passat.

LA XIFRA

5
anys
són els que han passat des que el 27-7-2006 van morir 5 operaris colgats en una obra al carrer Almogàvers, al 22@.

CCOO denuncia negligències

En un comunicat, el sindicat Comissions Obreres explica que acusen vuit persones, dues més que la fiscalia, i que les divideixen en dos grups: d'una banda, els directius d'Habitat i, de l'altra, els caps que eren a peu d'obra i quatre tècnics més, de qui indica que tenen “una responsabilitat menor”. El sindicat recorda que l'accident es va produir per una imprudència greu, ja que “no es van prendre mesures preventives”. Precisa que els responsables de Norbella, del grup Habitat, van fer treballar les víctimes en una rasa de grans proporcions sense prendre mesures de seguretat d'apuntalament ni sortida d'emergències. Hi afegeix que el projecte d'urbanització on era la rasa no disposava de pla de seguretat. En l'accident es va posar de manifest que “Habitat desenvolupava l'activitat mitjançant una constel·lació d'empreses que actuaven de manera descoordinada”. “La subcontractació en cadena va contribuir al descontrol”, clou el comunicat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.