Societat

Els veïns de la Teixonera tornen a casa desconfiats

Es continua investigant què va provocar el col·lapse de la canonada

Ahir a la tarda els veïns van tornar a casa amb dubtes sobre la seguretat del subsòl

Els bombers de Barcelona van autoritzar ahir el retorn dels catorze veïns del número 4 de la plaça d'Isop, que van ser desallotjats divendres després que aparegués un esvoranc d'uns vint metres de diàmetre al paviment. La regidora del districte d'Horta-Guinardó, Francina Vila, va assegurar que els Bombers han donat garanties plenes de seguretat i que l'edifici no té danys. Ahir mateix es va activar la totalitat dels serveis de subministrament. L'Ajuntament obrirà un punt d'informació als veïns sobre les actuacions d'arranjament de la zona afectada per l'incident.

Els serveis tècnics van estar assegurant ahir l'estabilitat de la zona. De manera preventiva, es va inspeccionar la xarxa de clavegueram i es va posar en marxa un estudi d'hidrogeologia del sector. Les actuacions tècniques del cap de setmana s'han concentrat en el reompliment de l'esvoranc amb 180 metres cúbics de formigó.

Segons el tinent d'alcalde d'Habitat Urbà, Antoni Vives, es continua investigant per determinar les causes de l'esvoranc, produït per la ruptura d'una canonada. “Volem que tothom estigui tranquil”, ha assegurat Vives, que va explicar que les pluges dels darrers dies van provocar l'esvoranc, però va reconèixer que també hi ha “afectacions múltiples” al subsòl de la zona. “Treballem en un barri amb metro i un sistema subterrani de mines i torrenteres, i això fa que s'hagi de vigilar molt com s'hi actua”, va assenyalar Vives. Interpel·lat per un dels veïns afectats, que li va recordar que el 2005 l'edifici ja havia estat desallotjat per les obres del metro, el tinent d'alcalde va admetre: “És cert que parts no estructurals de l'edifici sí que es van moure amb les obres del metro, però ja es va revisar, i no s'han repetit moviments”. “Tot i això repetirem les anàlisis”, va sentenciar Vives. També va avançar que es farà un estudi exhaustiu del subsòl de la zona: “Hem de saber els camins de l'aigua”, va dir.

Barri oblidat

En el passat ple del districte d'Horta-Guinardó, el primer de la nova regidora, veïns de la Teixonera van denunciar que aquesta zona és “l'autèntica oblidada del Carmel”. Tal com va explicar aquest diari, els veïns denuncien que els diners que els van prometre arran de l'esfondrament del Carmel no els van arribar com tampoc ho van fer els de la llei de barris. La mateixa regidora va reconèixer en una entrevista que no s'hi han fet inversions des del 1992.

El barri va patir també les incomoditats per les obres de la línia 5 del metro: la sortida del Coll-La Teixonera es va fer en una antiga zona verda i esportiva que no ha estat arranjada des que van acabar les obres. Com a paradigma de fins a quin punt el barri queda “oblidat” hi ha el fet que ara s'ha descobert que en deu anys cap expert havia observat que les obres en qüestió s'estaven fent en terreny privat.

LA FRASE

Al subsòl de la zona hi ha rieres, mines d'aigua i torrenteres. Hem de conèixer els camins de l'aigua
Antoni Vives
Tinent d'Alcalde d'habitat urbà

Els desallotjats a Lleida, sense casa durant mes i mig

Les 32 persones desallotjades dissabte del número 2 de la plaça del Dipòsit de Lleida, al centre històric, no podran tornar a casa seva fins d'aquí a un mes i mig. Els tècnics van detectar nombroses deficiències després del despreniment d'un envà al segon pis a causa de les pluges dels darrers dies, que van generar filtracions en aquest vell immoble.

La Paeria ha donat quinze dies de termini al propietari, un exregidor socialista, per presentar un informe d'obres que garanteixin l'estabilitat de l'estructura i l'habitabilitat dels dotze habitatges. L'Ajuntament entén que abans de 45 dies els afectats no podran tornar a casa i que les obres no s'enllestiran fins d'aquí a uns tres mesos. No obstant això, es descarta, per ara, declarar en ruïna l'immoble, segons la primera tinenta d'alcalde, Marta Camps.

L'edifici va passar una revisió el 2007 i el 2010 es van tornar a detectar anomalies. La Paeria també ha traslladat a la Generalitat els seus dubtes sobre l'habitabilitat dels pisos, tot i que les cèdules havien estat renovades aquest any.

Aquest sinistre provocat per les pluges coincideix amb un seguit d'expedients oberts per la Paeria en aquest edifici en haver detectat activitat de bar sense llicència en algun pis, així com que s'hi exercia la prostitució. Aquestes irregularitats, contrastades per la Guàrdia Urbana i denunciades pels veïns, es troben en mans de la fiscalia des de l'estiu i la Paeria espera resposta per tancar aquests negocis.

L'Ajuntament ha acollit provisionalment els desallotjats, però ja ha comunicat al propietari que se n'haurà de fer càrrec. I aquest ja ha anunciat que acatarà la resolució municipal.

J. Tort

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.