Societat

salut

Convoquen els metges gironins a fer vaga dos dies

Els metges del Trueta van ser dels primers de Catalunya a plantejar, a final de setembre, fer aturades en plena campanya electoral

El sindicat exigeix un compromís a Salut perquè aturi la tisorada

El sindicat Metges de Catalunya ha convocat per als dies 15 i 16, en plena campanya electoral, una vaga adreçada als facultatius dels centres públics i concertats, i tant de l'atenció primària com de l'hospitalària de tot Catalunya. El representant de Metges de Catalunya a Girona, Josep Vilaplana, que treballa a l'hospital Trueta, va explicar ahir que s'ha convocat aquests dos dies de vaga arran del fracàs del procés de negociació amb l'Institut Català de la Salut (ICS) i de les expectatives gens engrescadores de cara l'any vinent i que es concretarien en una retallada del pressupost sanitari del 4,8% i a la falta de creixement de la plantilla. El govern català “vol eixugar el dèficit sanitari amb els salaris dels metges”, va argumentar Vilaplana, que va afegir que aquesta vaga vol ser “un toc d'atenció important als polítics perquè deixin de fer retallades a la sanitat de forma totalment indiscriminada”.

Al Trueta ja es va celebrar ahir al matí una assemblea informativa i, segons Vilaplana, els ànims dels professionals d'aquest hospital estan escalfats. I pel que fa a l'adhesió dels metges dels hospitals comarcals, el representant de Metges de Catalunya a Girona creu que serà també notable. En l'àmbit de l'atenció primària, en els pròxims dies s'organitzaran assemblees als diversos centres d'atenció primària (CAP) de la demarcació per informar de la convocatòria.

Els metges de l'hospital de referència de la regió sanitària de Girona, el Trueta, van ser dels primers de Catalunya a plantejar, a final de setembre, de fer una vaga en plena campanya electoral, quan l'ICS va llançar la proposta de retallar a la meitat la paga extra de Nadal. En aquell moment es va parlar de fer una vaga de dos o tres dies intercalats amb períodes sense vaga per després tornar-la a reprendre. Amb tot, van deixar clar que volien arribar a un consens amb la resta d'hospitals catalans.

El Departament de Salut es va limitar ahir a lamentar l'anunci de vaga i va dir que estudien el text de la convocatòria. Una de les condicions que posen Metges de Catalunya per retirar-la és la garantia que no hi haurà més retallades en el sector.

Uns 16.500 facultatius de Catalunya estan cridats a l'aturada amb el lema La salut ni es tanca ni es retalla. La vaga podria afectar l'activitat de 65 hospitals i 427 centres d'atenció primària (CAP) si abans no tenen la paraula del conseller, Boi Ruiz, que no es retallaran els pressupostos de l'any vinent i que es recuperaran l'activitat i les condicions laborals i retributives del 2010.

LA FRASE

Volem fer un toc d'atenció i que no es facin més retallades de forma indiscriminada
Josep Vilaplana
representant de metges de catalunya a girona

LA XIFRA

16.500
facultatius
dels centres sanitaris públics i concertats estan convocats a fer vaga els dies 15 i 16 d'aquest mes.

Una acció “irresponsable”

La convocatòria de vaga del sindicat Metges de Catalunya (MC) va ser desacreditada ahir per CCOO i UGT, perquè implica un ultimàtum a Salut en uns moments de grans dificultats econòmiques. Els dos sindicats coincideixen a lamentar les retallades aplicades a la sanitat pública catalana, però consideren que el diàleg encara no està trencat. CCOO troba “irresponsable” la convocatòria del sindicat corporatiu, mentre que UGT alerta que en les negociacions obertes “no s'haurien de prioritzar els interessos de cap col·lectiu”, ja que l'aturada l'han convocat només els metges. Tots dos sindicats van anunciar ahir que continuaran negociant amb Salut a la mesa sectorial. També reclamen una més gran “unitat d'acció”, per tal de poder defensar millor el model de salut català i no “caure en el parany de la divisió dels treballadors”, assegurava ahir la UGT en el seu comunicat. CCOO avisa també que les reclamacions corporatives “són privilegis d'uns quants, molt pocs, que es pretenen mantenir”. Els dos sindicats es queixen perquè els metges van avalar la retallada inicial de Boi Ruiz.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.