Societat

Els investigadors acusen els partits d'ignorar en els seus programes els problemes laborals del sector científic

Critiquen que en el debat entre els dos candidats a la presidència del govern espanyol no s'aprofundís en la qüestió

Denuncien que la proposta de crear una agència estatal, que apareix en els programes del PP i el PSOE, ja està recollida en una llei aprovada al maig

Els partits polítics ignoren en els seus programes electorals la problemàtica dels recursos humans del sector científic, com són “les ajudes, la cotització o l'estabilització del model de carrera investigadora”. Se centren en “un conjunt reduït de propostes” que, en la seva majoria, fan referència a la reorganització administrativa i la transferència del coneixement al teixit productiu. Aquesta és l'opinió de la Federació de Joves Investigadors (FJI), des de la qual també s'apunta: “Resulta curiós que després d'aprovar la nova Llei de la ciència, la innovació i la tecnologia, que posa fi a les beques d'investigació –ja que tot el personal d'investigació haurà de mantenir una relació laboral amb el seu centre–, una gran part de partits polítics continuï parlant de beques tant pre com post doctorals”. A més, des de la Federació s'apunta que “només alguns partits minoritaris comenten la necessitat d'augmentar el pressupost destinat a I+D+i”, però ho fan “sense entrar en detalls”.

També es critica que en els programes electorals del PP i el PSOE aparegui com a proposta la creació de l'Agència Estatal d'Investigació, que és un acord ja assolit i recollit en la Llei de la ciència, aprovada al maig, que els insta a crear l'organisme en el termini d'un any.

La FJI denuncia que els partits polítics han deixat la investigació en un “tercer pla” en els seus programes. “Només cal veure el que va succeir en el debat del 7 de novembre passat entre els candidats a la presidència del Govern, en el qual es va parlar del canvi de model i de la necessitat d'invertir en I+D, però cap dels dos candidats va aprofundir en el tema”.

Els joves investigadors reiteren que el sector és “estratègic”, i consideren que la inversió i desenvolupament de les polítiques d'I+D+i “no han de dependre del partit que governi”. A més a més, reclamen que s'implementi una carrera investigadora “coherent, estructurada i ben definida en cadascuna de les seves etapes”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.