Societat

La prohibició dels circs amb animals arribarà als jutjats

El govern de CiU a Barcelona admet per primer cop que “no li agrada” la normativa

El Circo Mundial té el suport de l'associació que ha aconseguit aturar les prohibicions a Àustria i Anglaterra

El Circo Mundial, a qui es va prohibir fa set anys presentar dos números d'animals, portarà l'Ajuntament de Barcelona als tribunals. Segons ha confirmat el seu director, José María González, les pròximes setmanes es presentarà una demanda contra l'ordenança de tinença d'animals aprovada el 2003 pel ple de l'Ajuntament. L'ordenança prohibeix als circs presentar números amb animals salvatges. La decisió compta amb el suport de l'entitat que agrupa els millors circs europeus –l'European Circus Asociation (ECA)– i busca revocar la normativa que des de la seva entrada en vigor, l'any 2004, ha provocat nombrosos conflictes amb els circs.

La iniciativa del Circo Mundial arriba després dels èxits a Àustria i Anglaterra, països que s'han fet enrere en la prohibició gràcies a una ofensiva dels circs tradicionals que ha estat liderada per la princesa Estefania de Mònaco. La Unió Europea ha estirat les orelles a Àustria, ja que considera que la prohibició atempta l'article 56 del tractat europeu, el qual “prohibeix les restriccions a la lliure prestació de serveis dins la Unió Europea”.

A més, la nova etapa política a l'Ajuntament de Barcelona, amb ERC i ICV fora del govern, també dóna esperances a un tomb de la situació. Tot i que CiU i el PP van votar a favor de l'ordenança, tan Xavier Trias, l'actual alcalde, com Alberto Fernández Díaz, líder del PP, van qüestionar la normativa i van demanar que fos més flexible amb els circs. Un portaveu de l'Ajuntament de Barcelona ha assegurat, per primera vegada des de l'aprovació de l'ordenança, ara fa quasi vuit anys, que al consistori barceloní “no li agrada” aquesta ordenança, tot i que al mateix temps assenyala que “la farà complir”.

LA DATA

1.1.2004
Va entrar en vigor l'ordenança que prohibeix als circs exhibir animals salvatges a Barcelona.

Vuit anys de conflictes

El Circo Mundial, un dels millors circs de l'Estat, ha deixat de venir com a protesta per la prohibició. Des de l'aprovació de la normativa, l'artífex de la qual va ser Jordi Portabella, d'ERC, han passat de llarg de Barcelona pel mateix motiu el circ francès Medrano i el nord-americà Ringling. Els conflictes han estat constants. L'any 2005, l'Ajuntament va prohibir un número de foques al Circ Raluy, i quatre anys després, el 2009, un de cocodrils al Circo Universal, que va desafiar el consistori exhibint els animals en una funció tot i les amenaces de l'Ajuntament. Durant aquests anys, el Circo Americano també ha organitzat una recollida de firmes i l'Ajuntament s'ha saltat la seva pròpia normativa i ha programat en la festa major del Poblenou un espectacle amb serps del faquir Kirman que uns mesos abans havia prohibit en una castanyada.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.