Societat

tribunals

Disset anys i nou mesos de presó per l'assassí de Squarise

L'Audiència també condemna el cambrer de Lloret per un delicte d'abús sexual, tot i que no queda provat que penetrés la turista italiana

La sentència té en compte l'agreujant de traïdoria, i alhora l'atenuant de confessió

El processat haurà de pagar 160.000 euros als pares de la noia

Santiago Víctor Díaz Silva no estarà 30 anys a la presó com sol·licitaven les acusacions per l'assassinat i violació de la turista italiana Federica Squarise l'estiu del 2008 a Lloret de Mar, sinó que estarà engarjolat 17 anys i 9 mesos per un delicte d'assassinat i un altre d'abús sexual. La secció tercera de l'Audiència de Girona ha tingut en consideració els arguments del lletrat de la defensa, Samuel Garcia-Quintas, i rebaixa el grau del delicte pel que fa a l'agressió sexual, que s'ha quedat en abús sexual, i la pena s'ha rebaixat a un any i tres mesos de presó, quan les acusacions en demanaven 10 anys. Així mateix, han tingut en compte un dels tres atenuants que havia sol·licitat l'advocat, i ha acceptat que el Gordo va col·laborar amb la justícia.

Ella va beure molt

Segons el text de la sentència, ha quedat provat que l'1 de juliol del 2008, al voltant de tres quarts de quatre de la matinada, Federica Squarise va marxar del bar Yates per dirigir-se a l'hotel on s'hostatjava. Immediatament després va sortir del local el processat i la va agafar per la cintura després d'haver passat part de la nit junts en diversos bars de la zona. Ella li hauria comentat que necessitava caminar una estona perquè havia consumit molt d'alcohol i estava perjudicada. Junts van anar al parc de la Masia Can Saragossa, i van entrar en una zona boscosa on es van estirar al terra. Segons el relat de la sentència, el processat, amb ànim de satisfer el seu desig sexual i aprofitant que la noia tenia disminuïdes les facultats cognitives i volitives per l'alcohol, que li impedien consentir vàlidament una relació sexual, la va començar a besar, acariciar, li va treure els pantalons i les calcetes, i la va deixar completament nua de cintura per avall. Immediatament després, ell es va baixar els pantalons i es va col·locar sobre la turista italiana. Però ella, en notar el processat al seu damunt, li va dir que parés, i el processat va cessar el seu intent en escoltar la negativa de la noia. Però preocupat per la transcendència dels fets, li va preguntar a la noia si pensava denunciar-lo. Quan ella li va dir que sí, el processat amb ànim de posar fi a la vida de Federica, la va agafar pel coll per escanyar-la, fins que la noia va perdre el coneixement. Segons el text de l'Audiència, l'home la va escanyar aprofitant que ell pesa el doble que ella (120 quilos contra 50) i la seva força. En comprovar que ella continuava respirant, el processat va agafar la roba de la víctima i les va col·locar violentament sobre el nas i la boca de Federica, i les va mantenir fins que va prendre la vida a la noia. Posteriorment, la va acabar de despullar, li va netejar la vagina amb una peça de roba i va arrossegar-ne el cos fins a amagar-lo entre troncs i fulles. Ell va fugir a Barcelona, Madrid i Tarragona, on va ser detingut.

Les claus

Estima arguments de la defensa i rebaixa les pretensions del fiscal

ò. pinilla

Per la secció tercera de l'Audiència de Girona, els fets són constitutius d'un delicte d'assassinat. I no només ho són perquè ell va confessar el crim, sinó perquè un testimoni els va veure que marxaven junts just abans que la noia morís, i perquè a les ungles de la víctima hi havia ADN del processat. Així mateix, la sentència assegura que el Gordo va cometre l'assassinat amb traïdoria, ja que va estrènyer el coll de Federica amb ànim de matar-la aprofitant que ni ella es podia defensar per la força del processat ni podia demanar auxili perquè estaven en un lloc apartat.

L'advocat de la defensa, Samuel Garcia-Quintas, considera que l'Audiència ha “rebaixat considerablement les penes” i valora molt positivament que “hagi estimat alguns dels arguments de la defensa” i “rebaixa considerablement les pretensions del fiscal”. En canvi, segons Garcia-Quintas, l'Audiència no ha tingut en compte altres arguments que ell ha defensat durant el judici, i és per això que té previst presentar un recurs de cassació al Tribunal Suprem. Per la seva banda, l'advocat de l'acusació popular per part de l'Ajuntament de Lloret, Carles Monguilod, creu que la sentència “dóna la raó a les acusacions”. El lletrat, en nom de l'Ajuntament, assegura que s'ha complert l'objectiu de poder jutjar “amb garanties” el responsable de cometre aquest crim al municipi de Lloret.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.