Societat

Seguiment desigual de la vaga a les universitats

Algunes facultats de la UAB han suspès la majoria de classes, mentre que en alguns centres de la UPF l'aturada ha estat mínima

Als instituts de batxillerat el seguiment ha estat del 65%, segons els estudiants

Les universitats catalanes han registrat un seguiment desigual de la convocatòria de vaga d'aquest dijous. El col·lectiu que ha seguit més la protesta ha estat els estudiants, que han aconseguit suspendre al voltant d'un 25% de les classes, segons informa Europa Press.

La secretaria d'Universitats i Recerca, recollint les dades facilitades per les universitats públiques catalanes, ha informat assenyalat aquesta tarda que la jornada de mobilitzacions i protestes convocada pel sindicat CGT ha tingut una “incidència baixa”.

En alguns casos, el seguiment ha estat complet, com a la Facultat Ciències de la Comunicació, Traducció i Interpretació o la de Filosofia i Lletres de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). En altres, com en el Campus Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra (UPF)., on hi ha Ciències Socials i Humanitats, ha estat del 45%. En l'altre extrem, al Campus Mar d'aquesta universitat, on es cursa Biomedicina, el seguiment ha estat de només de l'1%.

A la Universitat de Barcelona (UB), la normalitat ha estat a tònica de la jornada, tot i que part dels estudiants han decidit seguir la convocatòria. Per exemple, a la Facultat de Medicina ha tingut un seguiment del 25% i a la de Geografia i Història s'han produït alguns incidents “sense importància” entre piquets i estudiants que volien accedir a l'edifici. A la de Biologia i Geologia hi ha dormit 93 persones aquesta nit.

Pel que fa la UAB, el seguiment ha estat “irregular i sense incidents”, segons ha informat el centre. S'han fet classes en algunes facultats, com les d'Enginyeria, Medicina i Veterinària, o a les unitats docents dels hospitals. També ha estat el cas de la Facultat de Biociències i Ciències de l'Educació, Economia i Empresa i Dret. En altres, en canvi, com la Facultat de Ciències de la Informació i la de Traducció i Interpretació s'han suspès la majoria de les matèries previstes.

Es tracta del mateix cas que a Filosofia i Lletres, on un grup d'alumnes ha passat la nit al centre i tampoc s'hi ha fet classe. En el cas de Polítiques, només se n'havia previst una, que s'ha començat però s'ha hagut d'aturar per la irrupció de piquets informatius. Per últim, a Psicologia s'han fet el 6% de les classes.

Un 25% de seguiment a la UPF

A la Universitat Pompeu Fabra, el seguiment mitjà ha estat del 25%. En general, fonts de l'UPF han destacat que no s'han produït incidents, excepte en alguns moments a primera matí per la presència de piquets, que també han intentat bloquejar l'accés a les aules. En els casos en què s'ha presentat el professor, les classes s'han fet amb normalitat.

En aquest centre, el col·lectiu que més ha seguit la convocatòria ha estat el dels estudiants, ja que un 40% no ha anat a classe. En canvi, entre el professorat i el personal administratiu ha estat del 5 i el 2%, respectivament, segons les dades de la secretaria d'Universitats i Recerca.

Per Campus, el de Ciutadella, on hi ha Ciències Socials i Humanitats, el 45% dels alumnes han secundat la protesta i al Campus Poblenou, on hi ha Comunicació i TIC, ha estat d'un 32%. En canvi, al Campus Mar, la jornada ha estat com qualsevol altra pràcticament, i el seguiment ha estat només de l'1%.

A la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), no s'ha quantificat el seguiment de l'aturada convocada pels estudiants i fonts de la universitat han indicat que la jornada s'ha desenvolupat amb normalitat, tot i que hi ha hagut menys assistents a les aules, segons informa ACN. Sí que s'ha enregistrat, en canvi, una aturada de 15 minuts en l'activitat docent.

A la Universitat de Girona, la incidència de la vaga en l'activitat del professorat i del personal administratiu ha estat gairebé nul·la. Només al campus de Barri Vell l'actuació d'un grup de piquets ha impedit parcialment l'accés a les facultats de Lletres, Turisme i Psicologia entre les vuit del matí i les dotze del migdia, segons Universitats.

Segons les dades facilitades pel govern, a les universitats de Lleida i la Rovira i Virgili de Tarragona l'activitat s'ha pogut desenvolupar amb normalitat.

65% als instituts

Per la seva banda, l'Associació de Joves Estudiants de Catalunya (Ajec) ha situat en un 65% el seguiment de la vaga als instituts públics, mentre que en les universitats ha calculat una parada del 90% de l'activitat docent.

En la mateix línia, fonts de la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (Pudup) –convocant de la vaga junt amb CGT–, han calculat que només el 20% dels professors de la UAB han impartit classes, i la vaga ha sigut especialment rellevant en Lletres, Psicologia, Educació i Sociologia.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.