Societat

universitat

Els universitaris col·lapsen Barcelona contra la tisorada

Els estudiants tallen carrers de la capital catalana i carreteres d'accés i es feliciten del seguiment de la vaga

La Generalitat veu “baix” el suport a l'aturada i critica que es faci en vigílies d'eleccions

Els universitaris catalans es van fer sentir ahir, amb força, en la jornada de vaga i les mobilitzacions contra les retallades en educació. Més enllà de l'èxit o el fracàs del seguiment de l'aturada en l'ensenyament secundari i superior, que la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP) considera que va ser secundada “de forma àmplia” i, el govern català, “baixa”, el cert és que els estudiants van aconseguir col·lapsar Barcelona i rodalia amb talls de carrers a la capital catalana i a les carreteres d'accés a la Universitat Autònoma (UAB), al Vallès, que van provocar importants retencions. La vaga va tenir un seguiment desigual, amb més participació en campus com ara el de l'Autònoma i el de la Universitat de Barcelona que en el de la Universitat Politècnica de Catalunya i en algunes facultats més que en altres. En tot cas, moltes aules de les universitats públiques van quedar buides.

Segons l'Associació de Joves Estudiantes de Catalunya (AJEC), la vaga va ser secundada per un 65% dels estudiants dels instituts públics i un 90% dels universitaris. “El seguiment de la vaga posa de manifest el malestar de la comunitat universitària amb la política de retallades del govern català”, va inferir l'AJEC.

El secretari d'Universitats i Recerca, Antoni Castellà, en canvi, va treure importància al seguiment de l'aturada i es va declarar “perplex” pel fet que es fes “a un dia del final de la campanya electoral”. Castellà va tornar a negar que la Generalitat tingui previst acomiadar 3.000 professors universitaris i va garantir que si s'ha d'aplicar una reducció interanual de pressupost el 2012, serà menys dràstica que la d'aquest any.

Ermengol Gassiot, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i portaveu de la PUDUP, va replicar les declaracions de Castellà i va ratificar la tesi que s'extingiran llocs de treball “a través de la finalització de contractes”. Ho va fer abans de participar en la manifestació que va sortir de la plaça Universitat i que va aplegar 10.000 persones, segons la Guàrdia Urbana; i el triple, segons els organitzadors de la protesta.

LA XIFRA

10.000
persones
van participar en la manifestació de Barcelona contra les retallades, segons la Guàrdia Urbana.

LA FRASE

És una mobilització legítima, però que es fa, sobretot, en clau política
Antoni Castellà
secretari d'universitats i recerca

A Tarragona, prop de 300 estudiants es manifesten

Uns 300 estudiants també es van mobilitzar en defensa d'un ensenyament de qualitat i contra les retallades. La marxa va començar a la Imperial Tarraco i va acabar davant la Delegació del Govern.

Mil estudiants a Girona, contra les retallades

Prop de mil universitaris van participar en la marxa de Girona contra les retallades. Un centenar havien passat la nit a la Facultat de Lletres, que van desallotjar després d'haver-ne bloquejat l'accés.

Llancen pintura contra a la seu de CiU a Lleida

Uns 500 universitaris de Lleida van manifestar-se pel centre de la ciutat i van acabar tirant ous amb pintura vermella contra la seu de CiU i entrant a Dret, on van obligar a aturar les classes.

Avui, aturades de bombers i en l'àmbit de la salut

Les protestes seguiran avui amb una nova convocatòria de vaga de la CGT en l'àmbit de la salut. Es calcula que pot ser significativa a Tarragona. També els bombers es manifesten contra la retallada.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.