Societat

salut

El cost sanitari d'un pacient al·lèrgic dobla el de la resta

Els nens al·lèrgics tripliquen la despesa sanitària respecte dels no afectats

Els diagnòstics d'aquesta patologia s'han duplicat els últims anys

A Catalunya només hi ha 55 al·lergòlegs

Un pacient adult amb algun tipus d'al·lèrgia alimentària diagnosticada té un cost per a la sanitat pública de 947 euros anuals, el que suposa un 47% més que la resta de pacients sense aquesta patologia. En el cas dels infants el resultat es triplica: un nen amb al·lèrgies alimentàries suposa 1.020 euros anuals a l'Estat, en canvi, un nen sense només comporta 390 euros.

Aquesta despesa sanitària tan elevada es deu als costos de les proves de diagnòstic, als medicaments i a les possibles assistències en cas de reacció a algun aliment, costos investigats per l'Estudi Europrevall (anàlisi multicèntrica sobre al·lèrgies alimentaries realitzada principalment a Europa però també a altres llocs).

L'interès per conèixer el cost sanitari d'aquests pacients prové de l'augment de casos que s'ha produït en aquest sector els últims anys: el 1992 només el 3,6% de la població estava afectada i el 2005 la xifra es duplicava fins al 7,4%. La doctora Montserrat Fernández, una de les principals investigadores de l'Europrevall, explica aquest augment per dues raons: en primer lloc, per la major capacitat de diagnòstic dels últims temps (però que en cap cas justifica que es dupliquin els casos) i, en segon lloc, per les causes que provoquen les reaccions als aliments. “El tipus de vida occidental dels darrers anys produeix unes modificacions en l'expressió dels gens i fa que es donin un tipus de respostes immunològiques quan s'ingereixen alguns aliments”, afirma la doctora.

Els factors sociosanitaris de l'estil de vida occidental influeixen en l'aparició de reaccions al·lèrgiques, i és que, per exemple, a “l'Estat espanyol, Grècia i Islàndia, on es consumeix més peix que en altres països, hi ha més casos d'al·lèrgia a aquest aliment”, explica Fernández.

Manca d'especialistes

Les reaccions als aliments provoquen grans canvis en l'estil de vida de les persones que han de viure sempre amb la cura i l'atenció de saber en tot moment què és exactament allò que mengen. A més, la majoria de pacients a l'Estat espanyol han d'esperar mesos per tenir un diagnòstic ja que són pocs els especialistes que hi ha. A Catalunya només se'n troben 55 i a les Illes Balears no n'hi ha ni un. El dèficit d'al·lergòlegs es deu, sobretot, al fet que l'especialitat no es pot estudiar a cap universitat de l'Estat.

LES XIFRES

1.020
euros
és el que costa un infant amb alguna al·lèrgia alimentària a l'any, el triple que la resta de nens.
7,4
per cent de la població
occidental té al·lèrgia a algun tipus d'aliment, el doble que el 1992, quan només n'era el 3,6%.
35
per cent dels casos
és al·lèrgia a les fruites fresques; el 22%, als fruits secs; i el 14%, a les verdures.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.