Societat

serveis socials

Es dispara el nombre de sense sostre a Girona, més de 250

Fa mig any se n'havien comptabilitzat un centenar, però en els últims mesos la seva presència a la ciutat ha crescut moltíssim

L'Ajuntament alerta del canvi de perfil de la gent que arriba a La Sopa

La crisi i l'increment de l'atur ha provocat que en pocs mesos repunti de manera important el nombre de sense sostre que viuen pels carrers de Girona i el centre social La Sopa en té comptabilitzats 250. Aquesta dada la va revelar ahir la directora del centre La Sopa de Girona, Rosa Angelats, durant la presentació d'una enquesta que es va fer a la Casa de Cultura sobre els perfils i característiques dels usuaris de La Sopa. Angelats va subratllar: “Els 250 que sabem els tenim amb noms i cognoms, però estem segur que n'hi ha encara més.” La responsable del centre va explicar que “el fenomen no és exclusiu de Girona, perquè està passant el mateix a la resta de l'Estat i també a la Unió Europea”.

Duplicat en mig any

L'increment dels sense sostre en els últims mesos és notable si es té en compte que a l'abril d'aquest mateix any se situava al voltant del centenar i supera ja els 200 transeünts que s'havien comptabilitzat al llarg de l'any 2009.

Un 40% amb estudis

L'enquesta feta a una mostra de 122 usuaris de La Sopa palesa que quatre de cada deu casos tenen acabats els estudis secundaris. Una realitat que evidencia el canvi de perfil d'usuaris que acaben en aquest servei social de la capital gironina. Així es recull l'estudi presentat ahir en motiu de la celebració del dia 27 del Dia Europeu de les Persones Sense Llar. El regidor de serveis socials de Girona, Eduard Berloso, admet que “als perfils de persones desestructurades i el col·lectiu d'estrangers que hi acudien s'hi afegeix aquest nou perfil derivat de la situació d'atur”. Berloso detalla que La Sopa “està al màxim rendiment” amb les 55 persones residents i la setantena que diàriament passen pel centre de dia. “Hem de treballar per evitar que aquests casos es facin crònics amb programes de suport i assessorament”, assenyala Berloso, malgrat que la situació actual complica la reinserció.

Perfil a La Sopa

L'estudi fet ha permès esbossar el perfil de l'usuari de La Sopa, que sol ser una home que no té parella amb una edat mitjana d'uns 40 anys i estranger. En el nou perfil d'usuaris es detecta com també incrementa les persones autòctones que precisen de l'ajut de La Sopa. Entre les dades rellevants hi ha que més de la meitat dels usuaris del centre social no han treballat més de dues setmanes seguides amb una jornada laboral completa. La dificultat d'inserció laboral també dificulta reconduir aquestes situacions, ja que molts dels casos es veuen abocats a la Sopa al quedar-se sense feina i davant la impossibilitat de fer front als costos que suposen el pagament de la hipoteca o el lloguer de l'habitatge.

LA FRASE

Cada cop creix el nombre de persones que arriben a La Sopa després de quedar-se sense feina
Eduard Berloso
regidor de serveis socials

Mantenir una alimentació mínima al dia

Gairebé tots els usuaris admeten que mengen tres cops al dia, bàsicament, per l'ús del menjador al mateix centre. Els que no estan allotjats admeten que no poden accedir a tres àpats diaris.

Tres de cada quatre usuaris són estrangers

Un 65% dels casos que passen pel centre són persones estrangeres. D'aquests gairebé el 69% tenen els papers en regla per ser residents a l'Estat, però la pèrdua de feina els ha abocat a la situació.

Més del 60% no té cap font d'ingressos

L'enquesta feta als usuaris també ha permès conèixer que un 60,7% no té cap tipus d'ingrés. Els que en reben sol ser la renda mínima d'inserció i se situa sempre per sota dels 600 euros.

Presentació de l'entitat Traçant Camins

La presentació d'ahir a la Casa de Cultura també va servir per fer pública la creació de l'entitat Traçant Camins que neix per promoure més projectes i acompanyament per a La Sopa.

Dissabte es farà espectacle i visita al centre

Entre les accions d'aquesta setmana s'ha programat per dissabte a les 11 un espectacle de teatral a la plaça Lledoners i un pica-pica. De 12 a una es preveu fer una visita oberta al centre La Sopa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.